(Sopot) Przenieśmy tron papieski z urzędu miasta do kościoła

Papal_throne_in_Sopot_Town_Hall.jpg

My, niżej podpisani, w poczuciu odpowiedzialności za Rzeczpospolitą Polską, w trosce o przestrzeganie praw i wolności obywatelskich oraz ład ustrojowy i wizerunek międzynarodowy naszego Państwa, sprzeciwiamy się klerykalizacji życia publicznego i uprzywilejowaniu jakiegokolwiek wyznania w polskim porządku prawnym.

Naszym celem jest budowa demokratycznego, świeckiego państwa prawa, gdzie urzędy miast nie stanowią miejsca stałych ekspozycji relikwii, lub innych przedmiotów religijnych.

Dodatkowo, nie ma naszej zgody, aby w urzędzie miasta była w ten sposób uczczona osoba stojąca na czele instytucji, w której długo i bezkarnie funkcjonował przestępczy system tuszowania zbrodni pedofilskich. Raport opublikowany przez Sekretariat Stanu Watykanu 10-go listopada implikuje Jana Pawła II jako współwinnego tuszowania aktów pedofilii w Kościele katolickim. Przeniesienie tronu to etyczny i symboliczny wyraz zadośćuczynienia, który należy się przede wszystkim osobom pokrzywdzonym, ale także całemu społeczeństwu, oszukiwanemu i lekceważonemu przez kościelnych hierarchów.

Apelujemy o przeniesienie tronu papieskiego na właściwe jemu miejsce - czyli do kościoła.

Składając podpis, uprawniam Michał Piękoś do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.