Sprzeciw w sprawie planowanej inwestycji budowy suszarni biomasy w miejscowości Kępina

W związku z Obwieszczeniem Burmistrza Gminy i Miasta Grójec z dnia 14.07.2021 r. ws. wszczęcia postępowania administracyjnego w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla planowanego przedsięwzięcia polegającego na „Montażu instalacji do odzysku odpadów – suszarni biomasy na terenie działki nr 74, obręb Kępina położonej w miejscowości Kępina, gmina Grójec, powiat grójecki” obok betoniarni, jako mieszkaniec gminy Grójec składam mój stanowczy sprzeciw w sprawie planowanej inwestycji.

Suszarnia biomasy jest to bardzo ogólne określenie, które może oznaczać zarówno pestki wiśni jak i odpadów komunalnych w tym bytowych typu SZAMBO i to nie tylko z naszej gminy. Największy fetor i smród powstaje w czasie dostawy surowca do suszarni, czym chce nasz częstować inwestor, który nie jest nawet mieszkańcem naszej wsi a nawet gminy Grójec. Wyobraźmy sobie co będą czuć sąsiedzi i mieszkańcy, którym akurat wiatr zawieje znad planowanej inwestycji. Wiatry w naszej okolicy, najczęściej południowe i zachodnie, zatrują skutecznie życie również mieszkańców miasta Grójec, którzy graniczą z planowaną inwestycją. Mieszkańcy ulicy Granicznej, powstałe piękne osiedla na ul. Sienkiewicza, ogród rekreacyjny EDEN, to obszar którego nieprzyjemna i zatruwająca życie woń może bezpośrednio dotknąć dzięki tej szkodliwej dla nas inwestycji.

Mieszkańców Grójca prosimy o wsparcie naszego protestu, burmistrza Grójca o nie wydawanie zgody na tę inwestycję oraz radnych gminy o sprzeciw w sprawie szkodliwej i niepotrzebnej inwestycji. Wszystkich zainteresowanych prosimy o wsparcie dla nas, mieszkańców, którzy mogą być narażeni na brzemienne skutki działalności tej inwestycji.

Jako mieszkańcy żyjący tu i prowadzący działalności gospodarcze w tym rodzinne gospodarstwa rolne, zwracamy się o pomoc żeby ta inwestycja nie zatruła naszego życia smrodem na który, za co ubolewamy, nie ma żadnego określenia prawnego ani stosownych norm.

Proszę wszystkich w imieniu swoim, mojej rodziny i być może nieświadomych jeszcze sąsiadów, o zainteresowanie się tą sprawą; my tu żyjemy, mieszkamy, odpoczywamy i oddychamy tutejszym powietrzem.

Wyrażam nadzieję na wnikliwą i rzetelną analizę oraz weryfikację zagadnienia, podkreślając raz jeszcze mój stanowczy sprzeciw w powyższej sprawie.

Podpisując, upoważniam Marta Merska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.