Sprzeciw w sprawie połączenia Szkoły Podstawowej nr 10 z Liceum Ogólnokształcącym nr 6 w Toruniu

Sz. P. Prezydent Michał Zaleski i Radni Miasta Torunia

Petycja

Jako rodzice dzieci związanych obecnie ze Szkołą Podstawową nr 10 w Toruniu, wyrażamy niniejszym kategoryczny sprzeciw wobec planów połączenia placówki z Liceum Ogólnokształcącym nr 6 w Toruniu. Jednocześnie oczekujemy zaprzestania jakichkolwiek prac związanych ze zmianami organizacyjnymi, które uważamy za zbędne i przeprowadzane w sposób daleki od jakichkolwiek edukacyjnych i administracyjnych standardów.

W naszej opinii połączenie obu szkół doprowadzi do bardzo odczuwalnych problemów organizacyjnych i skomplikuje edukację dzieci na wielu płaszczyznach. Dotyczy to m.in.:

• konieczności przemieszczania się dzieci między budynkami obu szkół (brak stołówki, jedna sala gimnastyczna w VI LO),

• szkoła podstawowa posiada windę dla osób niepełnosprawnych,

• organizacji pracy nauczycieli przemieszczających się pomiędzy wspomnianymi, budynkami,

• dużej zmiany w ogólnym odbiorze szkoły dla dzieci związanych z nią od klas nauczania edukacji wczesnoszkolnej.

Dodatkowo chcemy zwrócić uwagę na nadzwyczaj ważną kwestię rozwoju emocjonalnego oraz edukacyjnego dzieci. Bez cienia wątpliwości można uznać, że skumulowanie dzieci z klas 6-8 oraz uczniów szkoły średniej negatywnie odbije się na pierwszej z tych grup. W naszej szkole funkcjonują klasy integracyjne, są dzieci z niepełnosprawnościami.
Dlatego uważamy bezpieczeństwo za priorytet. Szkoła musi być bezpieczna. Zarówno dziecko, jak i rodzic muszą czuć się bezpiecznie. Tego nam, rodzicom, w tej sytuacji nikt nie zagwarantuje.

Szkoła Podstawowa nr 10 jest placówką, która znakomicie przygotowuje uczniów do egzaminu ósmoklasisty, o czym świadczą wysokie miejsca w rankingach od wielu lat. Absolwenci dostają się do renomowanych liceów w Toruniu. Nauczyciele i pracownicy dbają nie tylko o rozwój intelektualny naszych dzieci, ale także o rozwój fizyczny. W szkole od przeszło 20 lat działa zespół taneczny MIX, który często występuje nie tylko na ogólnopolskich turniejach, ale i na międzynarodowych. W czasach przed pandemią w szkole działało wiele zajęć dodatkowych, takich jak koła zainteresowań. W szkole od wielu lat istnieją klasy integracyjne, w których są dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych. To właśnie dla nich zamontowano niedawno windę.
Obawiamy się również, że ewentualna zmiana będzie bezcelową: w przypadku jej przeprowadzenia prawdopodobnym scenariuszem będą poszukiwania nowych szkół dla naszych dzieci, co doprowadzi do dużego chaosu w lokalnej oświacie pod względem kadrowym.

Wybierając szkołę SP nr 10 rodzice dokonali najlepszego dla swoich dzieci wyboru na cały okres edukacyjny. Każdy z rodziców brał pod uwagę wiele aspektów – m.in. starsze rodzeństwo w szkole, poczucie bezpieczeństwa, odległość, renomę, klasy integracyjne, klasy sportowe, zespół taneczny MIX, udział w programach Erasmus i wiele innych.

W tym roku również ruszyły zapisy do klas pierwszych. Co z tymi rodzicami? Nie mieli żadnej informacji odnośnie zmian. Rekrutacja do szkoły podstawowej zakończyła się kilka dni temu. Docierają do nas informacje, że zastanawiają się nad wycofaniem wniosków.

Żadna z osób w dniu 7 III 2022 r. przedstawiająca Radzie Rodziców SP10 propozycję utworzenia Zespołu Szkół nr 1 nie podała argumentów przemawiających za tego typu działaniami. Co więcej, żaden plan funkcjonowania w ten sposób szkoły nie został sprecyzowany. Nie ma koncepcji organizacji szkoły w dwóch budynkach. Wymyślić ją ma dyrektor, którego obecnie nie ma. Tym bardziej nie można niszczyć tego, co bardzo dobrze funkcjonuje. Szkoła to nie tylko mury, to dzieci, nauczyciele i rodzice.

Dlatego jako Rada Rodziców, w porozumieniu z rodzicami dzieci Szkoły Podstawowej nr 10 w Toruniu sprzeciwiamy się włączenia do Zespołu Szkół nr 1 naszej szkoły.

Rada Rodziców
Szkoły Podstawowej nr 10

Rada Rodziców przy SP nr 10    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rada Rodziców przy SP nr 10 do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.