Sprzeciw dla unijnego zakazu sprzedaży smakowych i mentolowych wkładów do podgrzewaczy tytoniu

Piszemy te słowa jako byli palacze. Dla większości z nas rzucenie papierosów było chyba jedną z najtrudniejszych decyzji w życiu. Zrozumieją to tylko ci, którzy przechodzili przez to samo.

Przestaliśmy palić, bo dostaliśmy lepszą opcję. Nasza decyzja o rzuceniu papierosów była łatwiejsza. Zamieniliśmy je na pogrzewacze tytoniu.

Wiemy, że podgrzewacze też nam szkodzą. Ale wiemy też, że szkodzą nam mniej niż palenie. Wiemy, że nie uwolniły nas od nałogu. Ale wiemy, że przynajmniej uwolniły nas od papierosów: ich dymu, smrodu i smoły oblepiającej płuca. Zrozumieliśmy, że nie ma powrotu do palenia. Może i nie była to zmiana najlepsza z możliwych. Ale była to zmiana na lepsze.

Dlatego z dużym niepokojem zareagowaliśmy na działania Komisji Europejskiej, która z dnia na dzień chce zdelegalizować mentolowe i smakowe wkłady do podgrzewania.

Kompletnie nie rozumiemy powodów takiej decyzji. Zwłaszcza w obliczu tolerowania tak przytłaczającej dostępności i popularności papierosów oraz dziesiątek ich wariantów w sklepach. Ten zakaz wycina ze sprzedaży ogromną część produktów lepszych od papierosów, które mogłyby być szansą dla innych palaczy, by rzucili palenie. A my sami nie chcemy ich kupować od ukraińskich sprzedawców z grup na Facebooku.

5x NIE! dla unijnego zakazu sprzedaży mentolowych i smakowych wkładów do podgrzewaczy.

1)      NIE rozumiemy, dlaczego palacze, którzy zaczęli korzystać z mniej szkodliwych produktów niż papierosy, teraz mają być za to karani ograniczaniem do nich dostępu!

2)      NIE widzimy żadnej logiki w tym, by wprowadzać taki zakaz z dnia na dzień, bez przygotowania na to konsumentów i bez skonsultowania tego z nimi!

3)      NIE akceptujemy sytuacji, w której rząd nie broni polskich konsumentów przed nieprzemyślanymi regulacjami, narzucanymi nam bez pytania kogokolwiek o zdanie!

4)      NIE dostrzegamy żadnego interesu zdrowotnego i finansowego, w tym, żeby wycofać produkty, które mogą być szansą dla milionów palaczy w Polsce na rzucenie papierosów!

5)      NIE rozumiemy, dlaczego mentolowe wkłady mają być objęte zakazem sprzedaży?! Logiczne byłoby raczej wykreślenie ze sprzedaży tych, które mogą przyciągać dzieciaki, jak wkłady o smakach egzotycznych, owocowych czy cukierkowych!

POPIERASZ? PODPISZ PETYCJĘ!

Agnieszka Borysiuk    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Agnieszka Borysiuk do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.