Stadnina przy Rondzie Barei

My, miłośnicy koni i sympatycy OJK Elanus pragniemy wyrazić poparcie dla funkcjonowania stajni na terenie dzielnicy Prądnik Czerwony w związku z zagrożeniem jej likwidacji ze względu na bardzo wysoki czynsz najmu terenu.

Prawie dwa lata temu udało nam się wywalczyć pozostanie koni w tym miejscu. Obecność stajni jest niewątpliwie olbrzymim atutem dzielnicy, ale też inicjatywą o dużej wartości w skali całego miasta. Każdego miesiąca odbywa się tu blisko sto pięćdziesiąt godzin zajęć jazdy konnej i wciąż zgłaszają się nowi chętni - nie tylko sąsiedzi, ale ze względu na dobrą komunikację, również mieszkańcy innych części Krakowa. Codziennie w zajęciach hipoterapeutycznych biorą udział dzieci i dorośli mający problemy zdrowotne, a także podopieczni wielu fundacji, którzy znajdują w jeździe konnej źródło radości. W okresie przerw zimowych i wakacyjnych stadnina zapewnia również w godzinach przedpołudniowych zajęcia i profesjonalną opiekę dzieciom w formie półkolonii.
W przypadku likwidacji prądnickiej stadniny wiele z tych osób straci szansę kontaktu z końmi, ponieważ ze względu sytuację życiową nie będą w stanie korzystać z oferty ośrodków jeździectwa położonych na przedmieściach Krakowa, gdzie klienci docierają przede wszystkim własnymi samochodami.

Nie pozwólmy, aby stajnia zniknęła z okolic Ronda Barei!

Składając podpis, uprawniam Sabina do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.