STOP WYCINCE DRZEW NA PROMENADZIE KRZYCKIEJ

URZĄD TRANSPORTU KOLEJOWEGO
Aleje Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa
oraz
PKP POLSKIE LINIE KOLEJOWE S.A.
ul. Targowa 74, 03-734 Warszawa

Szanowni Państwo, stanowczo sprzeciwiamy się wycince drzew wzdłuż Towarowej Obwodnicy Wrocławia! Drzewa na nasypie linii kolejowych 349 i 750 rosną od ponad 100 lat, kiedy to w 1896 roku ukończono budowę TOW. Zieleń porastająca to miejsce na stałe wpisała się do krajobrazu południowej części Wrocławia, zaś przebiegająca wzdłuż niej Promenada Krzycka przyciąga coraz to większe tłumy, stając się dla mieszkańców niezbędną częścią ich osiedli. Widzimy w niej nie tylko element krajobrazu, ale wręcz duszę naszego miasta. Jesteśmy przeciwni wycince drzew na powierzchni ponad 25 boisk piłkarskich!

W tych drzewach widzimy nie tylko rośliny, ale żywe byty, które w ciągu stuleci stworzyły unikalny ekosystem, będący jednocześnie naszym dziedzictwem kulturowym. Ich obecność to nie tylko zieleń, to żywa pamięć miejscowości, która kształtowała się wraz z nimi.

Zieleń porastająca Towarową Obwodnicę Wrocławia spełnia kilka zasadniczych i unikalnych funkcji. Po pierwsze jest ważnym korytarzem ekologicznym, pas zieleni rozciąga się liniowo na odcinku blisko 13 kilometrów, co jest nie do odtworzenia w obecnych warunkach miejskich. Zaś każde drzewo w mieście jest na wagę złota szczególnie latem, dając schronienie przed upałem i obniżając temperaturę otoczenia.

Zieleń ta naturalnie spełnia funkcję akustyczną, ograniczając hałas niosący się z TOW. W przypadku wycinki mieszkańcy będą albo narażeni na duży hałas generowany przez przejeżdżające tamtędy pociągi, albo będą zmuszeni oglądać szpecące krajobraz ekrany akustyczne o wysokości nawet 5 metrów! Montując je na nasypie doprowadzi się do całkowitego zniszczenia walorów estetycznych tego miejsca.

Drzewa w tym miejscu służą także oczyszczaniu powietrza, którego zanieczyszczenie we Wrocławiu jest szczególnie istotnym problemem. Wycinka tych drzew będzie istotnym ugodzeniem w zdrowie mieszkańców tego obszaru.

Zielona Promenada Krzycka i wszystkie tereny rozciągające się wzdłuż TOW to przyjazna dla nas, mieszkańców, przestrzeń do spędzania wolnego czasu, dająca możliwość oddychania czystszym powietrzem, co jest istotne biorąc pod uwagę liczbę samochodów wjeżdżających do miasta od południowej strony Wrocławia.

Reprezentowany przez Państwa argument za wycinką drzew, tj. bezpieczeństwo prowadzenia ruchu kolejowego, jest zaskakujący, bowiem bwodnica funkcjonuje od ponad 120 lat i praktycznie od samego początku porastały ją drzewa. Nie przeszkadzały one przez cały ten czas.  Stan istniejący nie doprowadził w tym miejscu do katastrof bądź wypadków kolejowych, stąd też dziwimy się przedstawianiu takiego argumentu jako koronnego w przypadku wycinki tysięcy drzew. Prawdopodobnie cześć drzew utrudnia prowadzenie ruchu bądź koliduje z planami dobudowy na TOW czwartego toru i w tych wypadkach wycinka jest uzasadniona, jednak znakomita część drzew stanowi tak istotną rolę dla południa miasta, że wycinanie ich jest zbrodnią na wrocławskiej zieleni.

Chcemy zielonego Wrocławia porastanego drzewami, czystego powietrza i miejsca do rekreacji. Chcemy zielonej Promenady Krzyckiej i zielonej Towarowej Obwodnicy Wrocławia w całym jej przebiegu.

Wnioskujemy o zaprzestanie trwającej wycinki.

Z poważaniem,

Mieszkańcy Wrocławia

Kopia_Wyślij_wnioski_(5).png

Przybliżony obszar wycinki drzewTOW_wycinka.png

Stowarzyszenie Akcja Miasto    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Akcja Miasto do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.