Strzelnica Ratowice - STOP dla hałasu i zanieczyszczania środowiska.

Petycja skierowana do Wójta Gminy Czernica, ul. Kolejowa 3, 55-003 Czernica.

Niniejsza petycja dotyczy Strzelnicy Sportowo Rekreacyjnej w Ratowicach zlokalizowanej na działce 172/8, obręb Ratowice, w gminie Czernica, w powiecie wrocławskim na Dolnym Śląsku.

Jako mieszkańcy miejscowości znajdujących się w pobliżu obiektu "Strzelnica Sportowo Rekreacyjna w Ratowicach" pragniemy zadać Wójtowi następujące pytania:

1. Kto i w jakich okolicznościach zatwierdził regulamin Strzelnicy Sportowo Rekreacyjnej w Ratowicach?

2. Czy w procesie zatwierdzania regulaminu dopełniono wymogów kontroli formalnej obiektu, a w szczególności zachowania odpowiedniej sekwencji zdarzeń, a mianowicie, najpierw potwierdzenia legalności lokalizacji i budowy strzelnicy oraz możliwości przystąpienia do użytkowania strzelnicy, zaś końcowo — zatwierdzenie regulaminu strzelnicy, zgodnie z którym prowadzący strzelnicę powinien na strzelnicy w widocznym miejscu umieścić m.in. decyzję o dopuszczeniu strzelnicy do użytkowania.

Więcej informacji: https://czasopismo.legeartis.org/2019/11/zatwierdzenie-regulaminu-strzelnicy/

3. Czy wójt, jako organ wydający decyzję o zatwierdzeniu regulaminu obiektu zdaje sobie sprawę, że aby móc taką decyzję wydać, musi wiedzieć czy obiekt będzie spełniał wymogi prawne, a braki stanowią przeszkodę do zatwierdzenia regulaminu?

4. Czy Wójt gminy Czernica potwierdza spełnienie przez obiekt "Strzelnica Sportowo Rekreacyjna w Ratowicach" następującego ustawowego warunku:

art. 46 ust. 1-2 ustawy o broni i amunicji
"Strzelnice powinny być zlokalizowane, zbudowane i zorganizowane w sposób nienaruszający wymogów związanych z ochroną środowiska oraz wykluczający możliwość wydostania się poza ich obręb pocisku wystrzelonego z broni ze stanowiska strzeleckiego w sposób zgodny z regulaminem strzelnicy."

Poniżej umieszczamy kopię filmu opublikowanego na fejsbukowym profilu właściciela strzelnicy pod adresem https://www.facebook.com/100013956436669/videos/pcb.958250587983480/958250451316827

6. W związku z ujawnieniem nielegalnego składowiska odpadów na terenie Strzelnicy, jakie działania podjęto w stosunku do właściciela terenu?

7. Czy władze gminy badały wpływ obiektu na środowisko naturalne?

8. Czy władze gminy przymują do wiadomości fakt, że w jednym z setek wystrzeliwanych codziennie na strzelnicy nabojów znajduje się od kilku do kilkudziesięciu gramów ołowiu i że ołów ten (w ilościach do kilku kilogramów dziennie) może zanieczyszczać działkę oraz działki okoliczne, a także może przedostawać się do wód gruntowych?

9. Czy władze gminy zdają sobie sprawę, że na Strzelnicy Ratowice używa się broni automatycznej i półautomatycznej?

Prosimy o odpowiedź na petycję na adres:

Artur Kowalczyk i Mieszkańcy Wojnowic
Świetlica Wiejska
ul. Główna 41,
55-003 Wojnowice

Adres email:

mieszkancy.wojnowic[małpka]gmail.com

Podpisując, upoważniam Artur Kowalczyk do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.