Rezygnacja z przekształcenia szpitala w Grudziądzu w jednoimienny zakaźny

Minister Zdrowia
Łukasz Szumowski

ul. Miodowa 15

Wojewoda Kujawsko-Pomorski
Mikołaj Bogdanowicz

85-950 Bydgoszcz
ul. Jagiellońska 3

Szanowny Panie Ministrze,

Szanowny Panie Wojewodo!

Jako mieszkańcy Grudziądza z ubolewaniem patrzymy na sytuację, w której pozbawiani jesteśmy jedynego szpitala specjalistycznego w okolicy. Dlatego zwracamy się do Pana z prośbą o zmianę decyzji odnośnie umiejscowienia szpitala jednoimiennego zakaźnego w naszej placówce. Jest to szpital, który swoim zasięgiem obejmuje nawet pół miliona osób, dlatego nie można pozwolić na jego przekształcenie. Rodzice z kilkumiesięcznymi dziećmi z wysoką gorączką są obecnie odsyłani do Torunia i Bydgoszczy. W chwili, w której może liczyć się każda sekunda, skazywani są na minimum półgodzinną podróż do innego miasta, podczas gdy w wyżej wymienionych miastach ulokowanych, w centrum województwa funkcjonują minimum 3 szpitale (w tym jeden zakaźny) w każdym z nich.

Dlatego powołując się na konstytucyjne prawo dostępu do opieki medycznej (Art. 68. Prawo do ochrony zdrowia) wręcz nalegamy na jak najszybsze przeniesienie szpitala jednoimiennego zakaźnego do Torunia lub Bydgoszczy, aby zapobiec wykluczeniu mieszkańców Grudziądza i okolic z prawa do ochrony zdrowia.

Mieszkańcy Grudziądza i okolic

Adrian Szczodrowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Adrian Szczodrowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.