TAK dla odławiania DZIKÓW w Krakowie.

Apelujemy do władz miasta Krakowa oraz Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii o powrót do sprawdzonej metody odławiania dzików na terenie Gminy Miejskiej Kraków.

Dziki coraz częściej można spotkać na ulicach, w parkach czy pomiędzy budynkami osiedli. Znaczna część mieszkańców nie ukrywa przerażenia z powodu grasujących zwierząt.

Obecnie miasto Kraków posiada specjalne klatki - odłownie.
Urządzenia pozwalają odłowić zwierzęta w sposób humanitarny i bezpieczny. Pułapka jest sterowana elektronicznie za pomocą aplikacji. W środku umieszcza się przynętę, np. kukurydzę. W momencie, gdy dziki wchodzą do środka, urządzenie przesyła sygnał do operatora, który obserwuje widok z kamery i zdalnie zamyka odłownię. Następnie obsługa jak najszybciej dojeżdża na miejsce. Jak podaje UMK jedna pułapka w niecały rok odławiała ponad 200 dzików.

W grudniu 2021 roku miasto poinformowało jednak o otrzymaniu stanowiska Inspekcji Weterynaryjnej. Dotyczyło ono interpretacji rozporządzenia ministra rolnictwa, wydanego jeszcze pod koniec sierpnia 2021 rok, a związanego z walką z afrykańskim pomorem świń. W efekcie miasto Kraków zaprzestało wykorzystywania odłowni, a problem dzików  jest coraz większy.

Dlatego apelujemy do władz miasta Krakowa oraz Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii o powrót do sprawdzonej metody odławiania dzików na terenie Gminy Miejskiej Kraków.

Doprecyzowanie petycji z dnia 05.10.2023:

Celem petycji był/i jest powrót do sprawdzonej metody odławiania dzików na terenie GMK wraz z wywożeniem dzików w inne niezamieszkałe tereny.

Michał Starobrat Radny Miasta Krakowa

Michał Starobrat Radny Miasta Krakowa    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Michał Starobrat Radny Miasta Krakowa do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.