Upamiętnienie miejsca ludobójstwa Polaków zamordowanych przez nazistów niemieckich podczas II wojny światowej w lasach Dąbrówki Szlacheckiej na Białołęce

25.03.2021r odkryto miejsce śmierci ofiar systemu nazistowskiego, w dzielnicy Białołęka. Znajduje się wśród zalesionych wydm Dąbrówki Szlacheckiej między ul. Skierdowską a Modlińską(lokalizacja podana na końcu). W zbiorowej mogile odkryto szczątki kilkudziesięciu osób, w tym kobiet i dzieci. Na chwilę obecną bilans odnalezionych przekroczył 30 osób.Wydobyte szczątki mają być poddane oględzinom antropologicznym, a następnie zostanie podjęta próba identyfikacji genetycznej. O dalszym ich losie jeszcze nic nie wiadomo

Odwiedziłem to miejsce 2 dni od momentu potwierdzenia znalezienia ofiar. Atmosfera tego miejsca przyprawia o ciarki na plecach. Widok dołu śmierci z plandeką przykrywającą szczątki ofiar spowodował spodziewaną, aczkolwiek nie w tej skali, refleksję emocjonalną. Zaaranżowałem tam prowizoryczne miejsce pamięci zapalając świeczki i przyczepiając wiązankę i tabliczkę do drzewa. Opuściłem to miejsce całkowicie wycieńczony fizycznie i psychicznie ale z postanowieniem, że trzeba zrobić coś dla ich upamiętnienia. I żeby to wyszło od zwykłych ludzi, jakimi były ofiary tej zbrodni. I dlatego postanowiłem zwrócić się do Was z prośbą o wsparcie tej inicjatywy.

Zwróciłem się również z prośbą do Burmistrza Białołęki o pomoc formalną w celu stworzenia tam reprezentacyjnego miejsca pamięci. Miejsca, gdzie będzie można w przyszłości  złożyć kwiaty, zapalić znicz, oddać cześć. Miejsca , które będzie przypominać kolejnym pokoleniom o tragicznej historii tej ziemi. Miejsca, które na przyszłość, będzie również  przestrogą co niesie ze sobą totalitaryzm.

Poza prośbą o podpisanie petycji namawiam Was do odwiedzenia tego miejsca. Możecie na własne oczy zobaczyć co przechodzili nasi przodkowie w czasach gdy ideologia faszystowska doszła do szczytu swojej potęgi.

Wieczna pamięć poległym!

Lokalizacja:

Screenshot_20210330_131209.jpg

Podpisując, upoważniam Zbigniew Komosa do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.