W obronie Pomników Przyrody i zieleni Muranowa

Jesteśmy mieszkańcami Muranowa. Mieszkamy w miejscu szczególnym. Miejscu trudnej historii, cierpienia, pamięci. Szanujemy to miejsce i troszczymy się o nie.

Niestety ostatnie wydarzenia oraz decyzje władz miasta pozwalają sądzić, że nie jesteśmy szanowani jako jego mieszkańcy, a troska o to miejsce ustępuje trosce o dobrostan deweloperów. Na działce (dz. ewid. nr 33/1 z obrębu 5-01-07) jest planowana budowa monstrualnego 7-kondygnacyjnego, przeczącego specyfice miejsca, budynku, który stanowi realne i bezpośrednie zagrożenie dla Pomnika Przyrody „Aleja Drzew” wzdłuż ul. Pawiej. Zgoda na budowę jest sprzeczna z wolą okolicznych mieszkańców, którzy od kilkudziesięciu lat walczą o jej zaniechanie, zaniepokojeni szkodliwymi skutkami, które przyniesie– zniszczeniem Pomnika Przyrody i unicestwieniem tysiąca istnień – ptaków, owadów, nietoperzy i innych stworzeń i roślin.

Urzędnicy m.st. Warszawy dali pozwolenie na:

1.       budowę 7 kondygnacyjnego bloku z lokalami usługowymi w bezpośrednim kontakcie z Pomnikiem Przyrody,

2.       przejazd przez Pomnik Przyrody „Aleja Drzew” do prywatnego bloku oraz budowę chodników do prywatnych lokali usługowych,

3.       drogę dojazdową do placu budowy, z budową której wiąże się wycinka pięknych, okazałych, zdrowych drzew oraz zniszczenie 10 m³ zieleni,

4.       przejazd przez Pomnik Przyrody ciężkiego sprzętu, który uszkodzi, a w efekcie zniszczy Pomnik Przyrody

Budynek o takiej kubaturze został wpisany do planu zagospodarowania przestrzennego bez konsultacji z mieszkańcami Muranowa – do konsultacji został przedłożony inny plan.

Urzędnicy miasta od lat są informowani o negatywnym wpływie tej inwestycji na Pomnik Przyrody.

Jak wierzyć w zapewnienia Pana Prezydenta o „Zielonej Warszawie”, jeśli władze nie umieją zadbać o zieleń, którą już mamy, która jest dla nas ważna, o Pomniki Przyrody? Czy naprawdę musimy najpierw zniszczyć, żeby później odtwarzać? Może lepiej zadbać właściwie o to, co już jest?

Zniszczone zostanie nie tylko to wyjątkowe miejsce- Pomnik Przyrody „Aleja Drzew”, ale również tysiące istnień, ponieważ jest to enklawa ptaków, owadów, nietoperzy i innych stworzeń oraz roślin, w tym również gatunków chronionych. Trudno zaakceptować to, że Pan Prezydent Trzaskowski zgadza się, by zastąpić tę oazę zieleni kolejnymi sklepami i garstką podatków do budżetu.

Jako obywatele i mieszkańcy tego wyjątkowego miejsca, apelujemy do Prezydenta m.st. Warszawy Rafała Trzaskowskiego o powstrzymanie tej budowy, ponieważ zgodnie z uchwałą nr LXIV/2116/2022 Rady m.st. Warszawy, Prezydent został powołany m. in. do ochrony Pomników Przyrody. Budowa nie tylko zniszczy to miejsce, ale da też przyzwolenie do kolejnych tego typu, tragicznych w skutkach, inwestycji. Sprzeciwiamy się niszczeniu Pomników Przyrody dla realizowania prywatnych interesów deweloperów. Pomniki Przyrody są naszym dobrem Narodowym, dobrem tego Miasta i wszystkich jego obywateli.

Rada Osiedla Muranów    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Rada Osiedla Muranów do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.