Wakacje kredytowe dla wszystkich i stałe oprocentowanie 4%

Petycja do Ministerstwa Finansów.

Ogólnopolski Protest Kredytobiorców to grupa na portalu społecznościowym na fb od 2022 ok. 11 tys. osób i Stowarzyszenie od 2023. Nie zgadzamy się, aby płacić sztucznie zawyżone raty na podstawie manipulacyjnego wskaźnika jakim jest WIBOR. W chwili obecnej wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec proponowanych zmian w projekcie ustawy o wakacjach kredytowych i żądamy:

1) niezwłocznie wprowadzenia zmian systemowych tzw. stałego oprocentowania na poziomie 4% dla chętnych po złożeniu wniosku (rozwiązanie podobne do tego z ustawy, którą zaproponowało PO gdy było w opozycji tzw. zamrożenie oprocentowania według stawek z grudnia 2021 r.). Wówczas nie będzie potrzeby dopłat z budżetu do kosztownych programów 0% i 2%, które powodują wzrost cen mieszkań na rynku,

2) wakacji kredytowych dla wszystkich kredytobiorców hipotecznych jako rekompensata nieudolnej polityki Prezesa Glapińskiego i jego wypowiedzi w mediach publicznych nakłaniających do zaciągania kredytów hipotecznych przy niskich stopach procentowych.

Mamy jedne z najdroższych kredytów hipotecznych w Europie. Za ten sam produkt bankowy Polak musi zapłacić kilkaset tysięcy złotych więcej niż kolega z innego kraju europejskiego zbliżonego gospodarczo.

Podpisz petycję i prześlij znajomym, dołącz do nas na fb!

Ogólnopolski Protest Kredytobiorców    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Ogólnopolski Protest Kredytobiorców do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.