Walczymy o darmowe zajęcia Zumba na Żoliborzu

Mieszkańcy Warszawy                                           Warszawa, 30.03.2021                      reprezentowani przez:

Aleksander Peszel

Szanowny Pan                                                                            Paweł Michalec                                                                            Burmistrz dzielnicy Warszawa-Żoliborz                                                                            ul. Słowackiego 6/8                                                                            01-627 Warszawa

Prośba

Zwracamy się do Pana Burmistrza o wyrażenie zgody na prowadzenie na terenie Dzielnicy Warszawa-Żoliborz zajęć z zumby, prowadzonych przez 6 lat na terenie I. Liceum Ogólnokształcącego z Oddziałami Integracyjnymi im. Bolesława Limanowskiego przez Pana Oktawiana Zagórskiego. Ponadto prosimy o wyrażenie zgody na prowadzenie analogicznych zajęć online, dopóki nie poprawi się sytuacja, związana z pandemią i z restrykcjami dotyczących koronawirusa. Jeśli natomiast latem sytuacja się poprawi, chcielibyśmy prosić o zgodę na organizowanie naszych zajęć w plenerze. Zajęcia z zumby, prowadzone przez Oktawiana Zagórskiego, nie są jakąś amatorszczyzną. Oktawian jest świetnie przygotowanym instruktorem, bardzo zaangażowanym w to co robi. Na zajęcia te uczęszczało sporo zadowolonych osób w różnym wieku, spragnionych pozytywnej energii. Stawało się to niejako wizytówką Żoliborza, jej pozytywnym symbolem. W obecnym stanie kryzysowym to właśnie pozytywna energia ludziom bardzo potrzebna. Niezrozumiałe są dla nas powody zamknięcia tych zajęć, zwłaszcza że przyciągały one na Żoliborz ludzi z całej Warszawy. Łącznie było to nawet kilkaset osób. Przy świetnie dobranej muzyce i ciekawych choreografiach można było zadbać o swoje zdrowie, kondycję, rozładować napięcie i negatywne emocje, poznać nowe pozytywnie nastawione osoby. Obecny klimat społeczny nie dostarcza ludziom powodów do radości. Sporo mówi się u ludzkich tragediach, kolejnych gigantycznych liczbach osób, u których wykryto koronawirusa i które zmarły w wyniku zakażenia. Zumba ma ogromną szansę wnieść radość do ludzkich serc. Powszechnie wiadomo, że obecnie jest utrudniony dostęp do zajęć sportowych, kulturowych czy rekreacyjnych, ale tym nie mogą się zasłaniać władze dzielnicy, gdy mówimy o zajęciach online. Żywimy nadzieję, że Pan Burmistrz wyrazi zgodę na prowadzenie przez Oktawiana Zagórskiego zajęć online, tak jak było to w ubiegłym roku. Ówczesna zgoda sprawiła, że liczba uczestników sięgnęła nawet do 1,5 tysiąca. Wówczas uczestnicy naszych zajęć wspierali różnego rodzaju wydarzenia plenerowe, dni sportu, których organizatorem były właśnie władze Żoliborza. Zamykanie naszych zajęć jest w związku z tym niesprawiedliwe. Fakt naszego zaangażowania w promocję wydarzeń, organizowanych przez władze Żoliborza, uzasadnia naszą prośbę, związaną z letnimi zajęciami plenerowymi, jako słuszną. Za pozytywne potraktowanie naszej prośby władzom dzielnicy Żoliborz będzie wdzięcznych kilka pokoleń, ponieważ osoby w różnym wieku na nie uczęszczają.

Uczestnicy zajęć Reprezentowani przez Aleksandra Peszla

Otrzymują:

1. Adresat

2. Radny dzielnicy Warszawa-Żoliborz Marcin Kozaczuk

Aleksander Peszel    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Aleksander Peszel do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.