Walczymy o przywrócenie na stanowiska pracy Pani Bronisławy Tyc, Pani Katarzyny Wojszczyk oraz Pana Łukasza Matuszka, nauczycieli żywieckiej Szkoły Muzycznej!

Zwracamy się z prośbą o pomoc w natychmiastowym przywrócenie do pracy Pani Bronisławy Tyc, Pani Katarzyny Wojszczyk oraz Pana Łukasza Matuszka, zasłużonych i kompetentnych nauczycieli Szkoły Muzycznej I stopnia im. Witolda Rowickiego w Żywcu oraz Samorządowej Szkoły Muzycznej II stopnia w Żywcu.

Są to nauczyciele z pasją, z wieloletnimi zasługami dla szkoły, cieszący się szacunkiem i sympatią dzieci i rodziców. Lekcje z nimi są dla dzieci przyjemnością. Potrafią zarazić dzieci pasją do muzyki i to wyłącznie dzięki nim, dzieci osiągają sukcesy na różnych konkursach muzycznych oraz bardzo dobre wyniki na egzaminach. To między innymi oni przyczyniają się do wysokiego poziomu i prestiżu szkoły. Dbają o wspólne relacje, kształcąc tym dobre zachowania. Są nauczycielami, którzy wkładają w swoją pracę całe serce, przekazując uczniom wiedzę i wartości oraz pasje do instrumentu. Bardzo mocno angażują się w organizowanie wspólnych wyjazdów pozaszkolnych czy warsztatów, poświęcają swój prywatny czas dla uczniów i rodziców, służąc wsparciem i pomocą.

Uczniowie nie wyobrażają sobie odejścia ich ukochanych nauczycieli, ponieważ są z nimi bardzo zżyci i widzą w nich wzory do naśladowania.

Bez tych nauczycieli poziom edukacji w szkole muzycznej w Żywcu podupadnie.

Wyżej wymienieni nauczyciele, zostali zwolnieni ze swoich stanowisk pracy, co jest działaniem sprzecznym z interesem szkoły oraz dobrem uczniów.”

Wypowiedzenie dwóm nauczycielkom umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony,
z zachowaniem okresu wypowiedzenia, nastąpiło na podstawie art. 27 ust. 1 i art. 91c ust. 1 Karty Nauczyciela
w zw. z art. 30 § 1 pkt 2 i art. 36 § 1 ustawy z 26 czerwca 1974 r. Kodeks Pracy.

Przyczyną wypowiedzenia było to, iż pracownice rzekomo utracił zaufanie Dyrektora szkoły, ponieważ notorycznie kwestionowały pozycję dyrektora i nastawiały przeciwko niemu pracowników. Rzekomo działały również na szkodę szkoły i jej dobrego imienia, bowiem współdziałały z grupą dezorganizującą pracę szkoły, składając pisma do Centrum Edukacji Artystycznej, podnosząc rzekomo niezasadne zarzuty.

Rozwiązanie z nauczycielem umowy o pracę – bez wypowiedzenia z winy pracownika, ze skutkiem natychmiastowym nastąpiło BEZ POWOŁANIA KOMISJI DYSCYPLINARNEJ, BEZ KONSULTACJI ZWIĄZKOWEJ, na podstawie art. 52 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeksu pracy (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1320 z późn. Zm) w zw. Z art. 91c ust. 1 i 2 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1762).

Przyczyną rozwiązania umowy o pracę było „ciężkie” naruszenie obowiązków pracowniczych i nauczycielskich poprzez rzekome nieprzestrzeganie zasad współżycia społecznego w miejscu pracy, przejawiającego się w braku szacunku do przełożonych i koleżeńskiego stosunku do innych nauczycieli oraz braku współdziałania w kształtowaniu właściwej atmosfery w miejscu pracy polegającej na wzajemnym zaufaniu i życzliwości. Rzekomo lekceważący stosunek do pracowników administracyjnych szkoły, poprzez ciągłe zgłaszanie bezpodstawnych uwag do pracy tych pracowników, przejawiające się m. in. kwestionowaniem treści protokołów, uchwał i notatek, za każdym razem kiedy takie dokumenty powstawały. Rzekome zastraszanie, wywieranie presji na grono pedagogiczne, stawanie przeciwko kadrze pedagogicznej i kierowniczej itp.

Uczniowie i Rodzice Uczniów Szkoły Muzycznej w Żywcu    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Uczniowie i Rodzice Uczniów Szkoły Muzycznej w Żywcu do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.