Wezwanie Sejmu RP do skrócenia kadencji w trybie art. 98 Konstytucji RP.

My niżej podpisani Obywatele Rzeczpospolitej Polskiej, mając na uwadze rosnące napięcia społeczne, coraz liczniejsze protesty obywateli oraz konfrontacyjną politykę Rządu RP,  działając w obawie przed dalszą eskalacją konfliktu i przenoszenia na ulicę dialogu społecznego w istotnych dla obywateli kwestiach takich jak: prawo regulujące aborcję, niejasną politykę związaną ze zwalczaniem pandemii koronawirusa, kontrowersyjną politykę rolną oraz pochopne i nieprzemyślane stanowienie prawa przez większość parlamentarną:

Wzywamy Posłów Rzeczpospolitej Polskiej do zastosowania artykułu 98 Konstytucji RP i nadzwyczajnego skrócenia kadencji obydwu izb, co w konsekwencji spowoduje konieczność wcześniejszych wyborów i powołania nowego Rządu.

Uważamy, że sytuacja w jakiej obecnie znajduje się społeczeństwo Rzeczpospolitej Polskiej, upoważnia nas do skorzystania prawa zawartego w artykule 4 Konstytucji RP, który mówi wprost o tym, że władza zwierzchnia należy do Narodu, który sprawuje ją bezpośrednio lub przez swoich przedstawicieli.

Chcemy, by wiodące, bądź nowe siły polityczne, miały możliwość zaprezentowania swoich programów adresujących najpilniejsze obecnie problemy, a wyborcy mieli możliwość zweryfikowania ich słuszności oddając głos na program, który uznają za najlepszy w sytuacji w jakiej obecnie znalazła się Rzeczpospolita Polska.

Uważamy, że mandat, który otrzymali od wyborców obecnie zasiadający w obu izbach Posłowie i Senatorowie wygasł i jedyna możliwość przywrócenia porządku, to wcześniejsze wybory, w których społeczeństwo będzie mogło wybrać swoich przedstawicieli.

Liczymy, że poczucie sprawiedliwości, ludzkiej uczciwości oraz odpowiedzialności cywilnej za kraj, przeważą nad partyjnymi bądź partykularnymi interesami Posłów i Senatorów, i że w trosce o dobro ojczyzny oraz jedność Narodu, poddadzą się weryfikacji swojego suwerena i w trybie przewidzianym przez artykuł 98 Konstytucji RP skrócą swoją kadencję.

Składając podpis, uprawniam Bartosz Sowisło do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.