Wiza dla matki Muhammada Yassina - by mogła odwiedzić grób syna

Zwracamy się z prośbą o wydanie wizy do Polski dla matki Muhammada Yassina, uchodźcy z Syrii, którego grób znajduje się w Wólce Terechowskiej.

FB_IMG_17138670200041.jpg

Jak zostało ustalone w toku śledztwa dziennikarskiego Piotra Czabana oraz potwierdzone przez inne osoby aktywistyczne z Podlaskiego Ochotniczego Pogotowia Humanitarnego, Muhammad wędrował razem z młodszym bratem w strefie przygranicznej, gdy źle się poczuł. Brat szukał dla niego pomocy i wtedy został zatrzymany przez SG. Według jego relacji, SG wyrzuciła go na Białoruś.Przez wiele miesięcy rodzina Muhammada nie wiedziała, co się z nim stało. Znalazła nawet w PL pełnomocnika.

Muhammad Yassin z Syrii miał 31 lat. Zmarł w listopadzie 2021 w okolicach Czeremchy. Miał przy sobie legitymację młodszego brata. A młodszy, zatrzymany przez Straż Graniczną miał ze sobą swój paszport i paszport starszego brata. Mimo tych ustaleń Prokuratura Okręgowa w Suwałkach uznała, że Muhammad zostanie pochowany jako "NN". Tak też się stało. Spoczął na prawosławnym cmentarzu w Wólce Terechowskiej w gminie Czeremcha. Dopiero w maju 2022 dowiedziała się o tym jego rodzina. Nie od prokuratury, nie od syryjskiej ambasady. A prokuratura miała dane, które bez problemu pozwoliłyby od razu ustalić tożsamość zmarłego. Młodszy brat znajdował się wtedy w ośrodku w Niemczech. Nie wiedział, co się stało z jego bratem. Na jego prośbę prawnik z Niemiec pytał ludzi w Polsce o pomoc w ustaleniu, co się stało z Muhammadem. 3 telefony i 1 SMS - tyle wystarczyło, by wyjaśnić sprawę. W październiku 2022 osoba z Czeremchy ufundowała imienną tabliczkę. Na grobie pojawiły się kwiaty.

Matka Muhammada zaczęła starać się o wizę w 2023 roku. W kwietniu 2024 Ambasada Polski w Damaszku (Konsulat w Bejrucie) wydała odmowną decyzję...

Skandaliczne postępowanie wobec uchodźcy znajduje swoją kontynuację poprzez zadawanie dodatkowego bólu matce Muhammada. Prosimy władze, by się opamiętały, chociaż teraz.

Wydajcie wizę matce Muhammada Yassina, by mogła odwiedzić grób syna!

Muzeum o Ludziach w Drodze    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Muzeum o Ludziach w Drodze do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.