Wniosek o utworzenie dodatkowego przejścia dla pieszych na ul. Czerwonego Prądnika przy skrzyżowaniu z ul. Gdańską.

Szanowni Państwo,
Wspólnota mieszkaniowa zlokalizowana przy ul. Czerownego Prądnika 8 zwraca się z prośbą o rozpatrzenie możliwości utworzenia dodatkowego przejścia dla pieszych w ciągu ulicy Czerownego Prądnika, pomiędzy Szkołą Podstawową nr 95, a skrzyżowaniem z ul. Brogi i ul. Ptasią.

Wymieniony odcinek jest w ostatnim czasie mocno uczęszczany przez samochody jadące nierzadko z nadmierną prędkością przy ograniczeniu do 40km/h.
Najbliższe przejście zlokalizowane jest przy szkole nr 95 i do samej ul. Brogi nie ma bezpiecznego miejsca do przjścia. Odcinek ten mierzy 450m co w warunkach ścisłego centrum miasta wydaje się odległością zbyt dużą.

Na mapie którą dodałem w załączniku przedstawiam wg. mnie dwie optymalne lokalizacje utworzenia przejścia dla pieszych do wyboru.
Wydaję mi się że opcja przy skrzyżowaniu ul. CP z ul. Gdańską jest najlepsza ponieważ już jest tam namalowane przejście. Wystarczyło by namalować pasy na ul.Czerwonego Prądnika.

Ponadto, mimo braku wytyczonego przejścia, piesi i tak przemierzają ulicę w tym miejscu, co może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji w ruchu drogowym.
Utworzenie przejścia dla pieszych w proponowanym miejscu wpłynie pozytywnie na poprawę bezpieczeństwa, gdyż zarówno kierowcy jak i piesi będą musieli zachować szczególną ostrożność. Przypominamy również, że w ścisłym centrum miasta ruch pieszy powinien być traktowany priorytetowo.
Sugerowana przez nas lokalizacja przejścia (przedstawiona poniżej), powinna do minimum ograniczyć koszty związane z jego utworzeniem oraz zniwelować konieczność ingerencji w istniejący układ drogowy. Wyznaczenie przejścia dla pieszych nie wpłynęłoby negatywnie na płynność ruchu drogowego z uwagi na bliskość skrzyżowań.Mapa_ul._Czerwonego_Prądnika_-_pzejście_dla_pieszych_—_kopia_.png

Z wyrazami szacunku,
Paweł Durda.
Członek zarządu WM CP8

Podpisując, upoważniam Paweł Durda do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.