Wniosek w sprawie odwołania Julii Dubec-Dudycz ze stanowiska dyrektora Centrum Kultury w Krynicy-Zdroju

Szanowny Pan

Piotr Ryba

Burmistrz Krynicy-Zdroju

My niżej podpisani wnioskujemy o bezzwłoczne odwołanie Julii Dubec-Dudycz ze stanowiska dyrektora Centrum Kultury w Krynicy-Zdroju.

Przyczyną niniejszego wniosku jest ogól działań Julii Dubec-Dudycz, prowadzący do powolnego upadku instytucji, jej brak kompetencji oraz nieudolność w realizacji działań. Uważamy, że Julia Dubec dudycz powinna zostać odwołania ponieważ:

- szkodliwe i nieumiejętne wykonywanie obowiązków dyrektora Centrum Kultury przez Julię Dubec-Dudycz doprowadziło do ograniczenia aktywności i powolnej degeneracji Zespołu Tańca Artystycznego "Miniatury" oraz Krynickiej Orkiestry Zdrojowej.

- Julia Dubec-Dudycz pozbywa się najbardziej zasłużonych i aktywnych pracowników Centrum a części tych którzy pozostają uniemożliwia  realizację zadań. W wyniku jej działań Centrum Kultury zmuszone było wypłacić odszkodowanie i pokryć koszty procesu z pieniędzy podatników.

- Julia Dubec-Dudycz nie dba o majątek Centrum Kultury oraz dokonuje niezrozumiałych i niegospodarnych zakupów i inwestycji. W wyniku jej zaniedbania doszło m.in. do zniszczenia nieodśnieżonej sceny plenerowej.

- Julia Dubec-Dudycz spowodowała, że aktywność Centrum Kultury spada i jest niemalże niedostrzegalna oraz nie zapewnia oferty kulturalnej wpływającej pobudzająco na ruch turystyczny w gminie Krynica-Zdrój.

- Julia Dubec-Dudycz łamie przepisy prawa dokonując nizgodnych z przepisami zwolnień pracowników, dopuszczając się samowoli budowlanej oraz odmawiając wykonania uchwał rady miejskiej. W ten sposób spowodowała utratę dotacji w wysokości ponad 227 000 zł oraz naraziła Centrum na konieczność wypłacenia odszkodowania.

- Julia Dubec-Dudycz została powołana na stanowisko dyrektora Centrum Kultury z naruszeniem postanowień statutu tej instytucji tj. bez przeprowadzenia konkursu na to stanowisko.

W związku z powyższym uważamy, że dalsze jej działanie jako dyrektora Centrum Kultury w Krynicy-Zdroju jest szkodliwe dla mieszkańców gminy i rozwoju życia kulturalnego w gminie Krynica-Zdrój.

Składając podpis, uprawniam Wojciech Król do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.