Wsparcie dla Przewodniczącej Komisji Oświaty, Kultury i Sportu

Na sesji RM w dniu 15.07.2021 Radni Klubu Prawa i Sprawiedliwości poinformowali o złożeniu wniosku o odwołanie Pani Małgorzaty Widery z funkcji Przewodniczącej Komisji Oświaty, Kultury i Sportu, nie podając przyczyny i powodu takiej decyzji.

W związku z powyższym, jako środowisko nauczycieli i mieszkańców  Pruszkowa kategorycznie sprzeciwiamy się odwołaniu Pani Przewodniczącej oraz wyrażamy swoją dezaprobatę przeciwko budowaniu hejtu w sieci i atakom personalnym na powszechnie szanowane, zaangażowane społecznie osoby publiczne oraz wykorzystywanie tych ataków do celów politycznych.

Petycja z podpisami zostanie przedłożona do Przewodniczącego Rady Miasta Pruszkowa, Pana Krzysztofa Biskupskiego.

Jako przedstawiciele środowiska nauczycielskiego i mieszkańców miasta Pruszków chcemy wyrazić poparcie dla pani radnej Małgorzaty Widery pełniącej funkcję Przewodniczącej Komisji Oświaty, Kultury i Sportu w pruszkowskiej Radzie Miejskiej. Pani Małgorzata Widera udowodniła wielokrotnie, że jest osobą kompetentną, zaangażowaną, merytoryczną i żywotnie zainteresowaną sprawami oświaty w naszym mieście. Świetnie orientuje się w problemach i zagadnieniach związanych z tematyką szkolnictwa, jest doświadczoną nauczycielką znającą doskonale realia zawodu. Pełni funkcję Przewodniczącej w sposób wyważony i rzetelny, skupia się na konkretach. Co dla nas istotne, okazywała wielkie wsparcie i solidarność i była bardzo aktywna podczas strajku nauczycieli, doskonale reprezentując całe środowisko i uczestnicząc w rozmowach nauczycieli z przedstawicielami Urzędu Miasta. Pani Małgorzata Widera w ostatnim okresie stała się ofiarą nieuzasadnionych i niezwykle intensywnych ataków ze strony części nauczycieli i rodziców uczniów szkoły w Michałowicach, której była dyrektorem. Ataki te zostały wzmocnione przez lokalne media, dla których Pani Widera jest od pewnego czasu solą w oku. Sytuację tę usiłują wykorzystać jej przeciwnicy polityczni, by odwołać ją z funkcji przewodniczącej. Nie zgadzamy się na takie polityczne zagrywki i manipulacje. Wielu z nas zna osobiście Panią Małgorzatę Widerę i wie, że jest to osoba uczciwa, praworządna, o dużej wiedzy i kompetencjach oraz wysokim poziomie kultury osobistej, inni mieli okazję przekonać się o tych jej cechach na spotkaniach komisji i śledząc działalność Rady Miejskiej. Rezygnacja z funkcji dyrektora michałowickiej szkoły nie oznacza, że Pani Małgorzata Widera nie jest właściwą osobą do bycia Przewodniczącą Komsji w mieście, z którym od dawna jest związana, wręcz przeciwnie, pełni ona ową funkcję wzorowo. Dlatego chcemy otwarcie wyrazić aprobatę jej dotychczasowych działań oraz wolę, by pełniła nadal obowiązki Przewodniczącej Komisji Oświaty, Kultury i Sportu w pruszkowskiej Radzie Miejskiej

Podpisując, upoważniam Marzena do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.