Zdalne nauczanie w klasach 1-3 i przedszkolach

Ta petycja została stworzona w trosce o Nasze dzieci. Teraz o ich zdrowiu i życiu decyduje MEN. My jako rodzice musimy zadbać o ich zdrowie i bezpieczeństwo

Jako rodzice dzieci z klas 0-3 oraz przedszkoli chcemy, aby natychmiast zawieszono zajęcia stacjonarne w szkołach w klasach 0-3 i przedszkolach. Zmuszacie nas rodziców do wysyłania i narażania na utratę zdrowia, a może życia dzieci, nauczycieli, ale także ich rodziny. Zawiesiliście zajęcia w starszych klasach szkoły podstawowej, w szkołach ponadpodstawowych. Uczelnie także działają w większości zdalnie. Nakazujecie nam pozostawać w domach, aby ograniczać kontakty społeczne. Co z tego, że my jako rodzice ograniczymy kontakty, jak nasze dzieci dalej będą się zarażały w szkołach. Małe dzieci nie potrafią zachować reżimu sanitarnego. Ich naturalnym odruchem jesyt chęć bycia blisko. W większości szkół klasy są dość liczne, powyżej 20 uczniów. W takiej dużej grupie nasze dzieci bez jakichkolwiek maseczek, czy innej ochrony spędzają codziennie kilka godzin.

Wyniki dwóch nowych badań wskazują, że małe dzieci mogą zakażać koronawirusem SARS-CoV-2 bardziej niż dorośli. Pierwsza praca oparta na obserwacjach ze szpitala pediatrycznego w Chicago (USA) została opublikowana na łamach pisma JAMA (Journal of the American Medical Association), druga - oczekująca na publikację - dotyczy doświadczeń z włoskiego regionu Trydent.

Stąd z obawy o zdrowie naszych dzieci, nauczycieli oraz nas samych zwracamy się z prośbą o natychmiastowe zawieszenie zajęć stacjonarnych w kalsach 0-3 oraz przedszkolach.