Zmiana logo na oficjalnej stronie PWSFTviT - wyraźmy poparcie dla społeczności LGBT+!

My, niżej podpisani studenci i absolwenci Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi wyrażamy głębokie zaniepokojenie i oburzenie słowami, które w ostatnich dniach kierowane są pod adresem społeczności LGBT+, oraz trwającą medialną nagonką, aprobowaną przez najwyższe władze państwowe. "To nie są ludzie, to ideologia", "Ci ludzie nie są równi ludziom normalnym", "Neobolszewizm" - te frazesy przewijające się w debacie publicznej budzą nasz zdecydowany sprzeciw.

Historia dobrze zna przypadki, w których napiętnowanie określonej grupy społecznej, stworzenie z niej "wspólnego wroga" i szczucie na nią obywateli stanowiło preludium do tragicznych wydarzeń, pozostających czarną kartą w dziejach świata. Nie bądźmy obojętni wobec działań łudząco podobnych do tych z przeszłości.

Mamy świadomość, że społeczność akademicką Szkoły Filmowej w Łodzi tworzą ludzie różnych orientacji, narodowości i wyznań - w tej różnorodności tkwi nasza olbrzymia siła. Szeroko pojmowana "inność" to dla nas, artystów, źródło niewyczerpanych inspiracji, a wolność myśli i przekonań jest wartością szczególnie przez nas poważaną i cenioną.

Wyrażamy poparcie dla naszych szkolnych przyjaciół i znajomych, a także wszystkich obywateli zmagających się od wielu lat z falą dyskryminacji, odczłowieczania i odbierania im podstawowych praw. Prosimy zatem Władze PWSFTviT o czasową zmianę logo na oficjalnej stronie Uczelni na zawierające motyw tęczy, jako gest solidarności ze społecznością LGBT+ i sprzeciwu wobec szerzenia nienawiści i pogardy.

Magdalena Litwa (I rok Wydziału Aktorskiego)    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Magdalena Litwa (I rok Wydziału Aktorskiego) do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.