Zmiana oznaczeń ruchu drogowego na ul Prymasa Tysiąclecia w rejonie ul. Stańczyka w Warszawie

Postuluję o podpisanie petycji do GDDKiA w celu zmiany oznaczeń poziomych i podjęcie działań skutkujących poprawą bezpieczeństwa ruchu drogowego i  zmniejszeniem hałasu wynikającego z przekraczania  prędkości.

Dotyczy odcinka drogi krajowej  nr 7: Aleja  Prymasa Tysiąclecia  w okolicy wlotu  ulicy Stańczyka, Wola, Warszawa.

Oznaczenie prawego pasa przed Stańczyka jako pasa przeznaczonego do skrętu w prawo- w Stańczyka,  umożliwiłoby rozładowanie korków przy wyjeździe ze Stańczyka w prawo. Przedłużenie ciągłej linii oddzielającej  pasy ruchu drogowoego umożliwiłoby rozładowanie korków wyjazdowych ze Stańczyka i zmniejszyłoby szansę, na kolizję samochodu jadącego wprost, prawym pasem, ze zbyt dużą prędkością  i samochodu wyjeżdżającego. Na tym odcinku często przekraczana jest prędkość co znacznie zwiększa decybele, na które narażani są mieszkańcy Stańczyka i nowych budynków przy Gumińskiej. Proszę o działania zmierzające do ustawienia  ekranów dźwiękochłonnych lub radarów,  zmniejszenia dozwolonej prędkości (zmniejszenie prędkości zmniejsza znacznie hałas). W innych częściach miasta podobne przejazdy są odgraniczone barierami dźwiękochłonnymi i radarami - np- Al. Stanów Zjednoczonych.

Przy  rosnącej  liczbie dróg  przelotowych, nie przebiegających  przez środek miasta, funkcjonalność wpomnianego  odcinka DK7 znacznie zmieniła się  i dobrze by  przystosować go obecnych realiów i potrzeb mieszkańców okolicznych  budynków.

Marzena Mierzejewska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Marzena Mierzejewska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.