Zwolnienie z podatku od nieruchomości: gruntów, budynków i budowli związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej na terenie miasta Wisła

Szanowny Panie Burmistrzu

Na podstawie art. 63 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r., w trybie określonym w ustawie z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz.U. 2014.poz.1195), korzystając z konstytucyjnego prawa zgłaszania petycji, skarg i wniosków do organów administracji publicznej, niniejszym pismem wnoszę w interesie publicznym petycję do Rady Miasta Wisła o przyjęcie rozwiązań, których skutkiem będzie zwolnienie z podatku od nieruchomości: gruntów, budynków i budowli związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, wskazanym grupom przedsiębiorców, których płynność finansowa uległa pogorszeniu w związku z ponoszeniem negatywnych konsekwencji ekonomicznych z powodu COVID-19.

Na podstawie art. 15p i art. 15q Ustawy z dnia 31 marca 2020 r. (Dziennik Ustaw, poz. 568) o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, Rada Miasta Wisła może wprowadzić w drodze uchwały zwolnienie z podatku od nieruchomości dla w/w przedsiębiorców za część roku 2020.

Branża, którą reprezentujemy jako pierwsza została szczególnie dotknięta przez kryzys. Po zamknięciu ruchu turystycznego branża hotelarska z dnia na dzień straciła blisko 100% przychodów. Dziś większość hoteli jest zamknięta, pracownicy są masowo wysyłani na urlopy. Niemożność utrzymania płynności finansowej przedsiębiorców w naszej branży może prowadzić do zwolnień grupowych, co spowoduje, że setki osób zatrudnionych w hotelach, domach wczasowych i w branżach pokrewnych na terenie Wisły, a także ich rodziny, znajdą się bez środków do życia.

Potrzebna jest natychmiastowa pomoc dla ochrony miejsc pracy, prosimy o poddanie pod głosowanie Rady Miejskiej w Wiśle stosownego projektu uchwały zwalniającej od podatku od nieruchomości, w zakresie dopuszczonym przez powyższą regulację, przedsiębiorców prowadzących na terenie Miasta Wisła działalność gospodarczą w zakresie hotelarstwa, jak i związanych z hotelarstwem działalności: w zakresie usług gastronomicznych oraz prowadzenia barów i dyskotek (PKD: 55.10.Z, 56.10.A, 56.30.Z.). Powyższe przyczyni się do złagodzenia negatywnych skutków gospodarczych związanych z epidemią COVID-19. W szczególności należy mieć nadzieję, że przyczyni się do redukcji ujemnych skutków związanych z koniecznością zwolnień pracowników oraz pozwoli na łatwiejszą „odbudowę” potencjału gospodarczego przedsiębiorców, prowadzących działalność gospodarczą w Wiśle okresie po zakończeniu epidemii.

Jeszcze raz prosimy o przyjęcie proponowanego rozwiązania w trybie natychmiastowym.

Z poważaniem Przedstawiciele branży hotelarskiej i gastronomicznej Miasta Wisła

Składając podpis, uprawniam Weronika Matula do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.