Petycja do Wojewody Województwa Podlaskiego oraz Marszałka i Radnych Sejmiku Województwa Podlaskiego o uruchomienie SOR oraz poradni specjalistycznych w Łomży.

Petycja mieszkańców Łomży i Powiatu Łomżyńskiego

do

Wojewody Województwa Podlaskiego Sz.P. B. Paszkowskiego

oraz Marszałka Województwa Podlaskiego: Sz.P. A. Kosickiego,

i Radnych Sejmiku Województwa Podlaskiego.

My mieszkańcy Łomży i powiatu łomżyńskiego,

zwracamy się o przywrócenie nam pełnego prawa do opieki medycznej, które zostało nam odebrane poprzez przekształcenie Wojewódzkiego Szpitala w Łomży w szpital jednoimienny.
Jako pełnoprawni obywatele Rzeczypospolitej Polskiej żądamy przywrócenia Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, Poradni specjalistycznych i innych niezbędnych świadczeń w celu ratowania zdrowia i życia chorych.

Zgodnie z art.68 Konstytucją Rzeczpospolitej Polskiej:
1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
3. Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku.( Dz.U.1997.78.483)

Trybunał Konstytucyjny w wyroku z 23 marca 1999 r. (sygn. K. 2/98) potwierdził, że ,,…z tego przepisu należy wywieść podmiotowe prawo jednostki do ochrony zdrowia oraz obiektywny nakaz podejmowania przez władze publiczne takich działań, które są konieczne dla należytej ochrony i realizacji tego prawa.”
Zadania władz publicznych w zakresie zapewnienia równego dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej obejmują w szczególności:
1. tworzenie warunków funkcjonowania systemu ochrony zdrowia;
2. analizę i ocenę potrzeb zdrowotnych oraz czynników powodujących ich zmiany;
3. promocję zdrowia i profilaktykę, mające na celu tworzenie warunków sprzyjających zdrowiu;
4. finansowanie w trybie i na zasadach określonych ustawą świadczeń opieki zdrowotnej.
Uszczegółowienie tych zadań i przypisanie ich konkretnym jednostkom samorządu terytorialnego i administracji rządowej zawierają przepisy art. 7-11 u.ś.o.z.

W dniu 13 marca 2020r. zostaliśmy pozbawieni opieki medycznej świadczonej przez Szpital Wojewódzki w Łomży.

Zostały ODEBRANE nasze prawa Konstytucyjne, zostaliśmy pozbawieni Oddziału Ratunkowego, który jest niezbędny do ratowania zdrowia i życia mieszkańców miasta Łomża i powiatu łomżyńskiego.

Pochopne decyzje doprowadziły i w dalszym ciągu prowadzą do tragicznych skutków dla mieszkańców Łomży i powiatu łomzyńskiego ulegających różnym chorobom lub pogorszeniu już istniejących. Chorzy nie mają opieki medycznej świadczonej w odpowiednim czasie i zakresie by ratować ich zdrowie i życie.

Zwracamy się więc do natychmiastowych działań w celu przywrócenia Szpitalnego Oddziału Ratunkowego oraz poradni specjalitycznych w Łomży.

Żądamy podjęcia formalnych decyzji i skutecznych działań w celu spełnienia powyższych postulatów.

W przypadku braku podjęcia realnych kroków prawnych i technicznych, będziemy zmuszeni, jako obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, wystąpić na drogę sądową i prawną w celu dochodzenia naszych praw Konstytucyjnych.

Mieszkańcy miasta Łomża oraz mieszkańcy Powiatu Łomżyńskiego.

Składając podpis, uprawniam Barbara Dolecka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.