Zwracamy się do Prezydenta RP A. Duda, Ministra Zdrowia Ł. Szumowskiego oraz Premiera M.Morawieckiego o nie przekształcanie szpitala wojewódzkiego w Łomży na szpital zakaźny.

Szpital Wojewódzki w Łomży to jedyny szpital jaki ma miasto powiatowe Łomża. Łomża to 65tys. miasto z przyległymi miejscowościami podmiejskimi, które też są liczne. Mieszkańcy powiatu nie należą do bogaty i ludzie nie są tak zmotoryzowani by dojeżdzać do Białegostoku. Natomiast szpitale w Zambrowie czy Kolnie są zbyt małe by przyjmowały chorych z 65 tys. Łomży. Ograniczona liczba personelu w tych szpitalach oznacza brak przyjęć chorych z Łomży. Wniosek jest jeden, że zostaliśmy pozbawienie opieki medycznej, a więc został złamany art. 68 Konstytucji Rzeczypospilitej Polski.(Dz.U.1997.78.483 - Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.).

W związku z tym, My obywatele Rzeczypospolitej Polskiej i mieszkańcy miasta Łomża i powiatu łomżyńskiego ŻĄDAMY zmiany decyzji o przekształceniu szpitala na zakaźny i pozostawienie szpitala w dotychczasowej formie do dyspozycji mieszkańców powiatu łomżyńskiego i miasta Łomża.

Składając podpis, uprawniam Barbara do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.