Alarm Dla Lublina

Zostało nam 11 lat do katastrofy klimatycznej - czas zacząć działać!

Panie Prezydencie los naszego miasta i naszej Planety leży w pana rękach. Apelujemy, żeby zadbał Pan o przyszłość swoich i naszych dzieci. Wszystkie rozwiązania są na wyciągnięcie ręki. Wierzymy, że można wprowadzić realne zmiany, dzięki którym miasto będzie przyjazne dla przyszłych pokoleń.

Co najważniejsze, żądamy zaprzestania coraz częstszych wycinek drzew. Wiemy, że w ubiegłym roku urząd miasta wyciął ich ponad 3 tysiące. Kontynuacja takich praktyk przede wszystkim zwiększy temperaturę w mieście. Badania wykazują, że bez drzew zwiększa się ona o ponad 20 stopni. W dodatku roślinność pochłania dużą ilość spalin. Zazielenienie miast spowoduje zmniejszenie zanieczyszczeń, a co za tym idzie, zmniejszenie temperatur w upalne dni.   Proponujemy proste rozwiązania, które przyniosą ogromne korzyści dla miasta. Będą to korzyści klimatyczne, ale również będziemy jednym z pierwszych miast w Polsce, które je zastosuje mowa np. o rozpoczęciu sadzenia ogrodów na dachach instytucji publicznych. Zmniejszy to emisje CO2 i po raz kolejny zmniejszy temperatury w górnych częściach budynków. W Holandii takie działania są podejmowane od dawna i spotykaj się z wielkim zadowoleniem mieszkańców. Działania te są tanie w realizacji i przyniosą fenomenalne skutki.

Czas na energię alternatywną.

Apelujemy o stawianie płyt fotowoltaicznych na dachach instytucji publicznych. Zwiększy to niezależność energetyczną miasta oraz jego prestiż. Będziemy mogli pochwalić się czysta energia. Początkowo ta inwestycja może wydawać się droga, lecz w dalszym rozrachunku energia słoneczna jest trzykrotnie tańsza od dotychczas stosowanych źródeł energii.

Apelujemy o zmniejszenie znaczenia ruchu samochodowego w centrum miasta.

Jesteśmy jednym z najbardziej zanieczyszczonych miast w europie wschodniej. Możemy to ograniczyć poprzez zmniejszenie ruchu samochodowego w centrum miasta. Dzięki podjęciu takich ruchów zanieczyszczenie powietrza może spaść nawet powyżej 30%.   Możemy określić obszar, do którego dostęp będą mieli tylko piesi i komunikacja miejska. Takie rozwiązanie sprawdza się dzisiaj np. w Oslo, Berlinie, Brukseli i wielu innych miastach. W niektórych z nich zamknięte jest nawet ponad 150 kilometrów ulic.

Poszerzanie ulic nie poskutkuje zmniejszeniem ruchu.

Badania wykazują, że poszerzanie ulic tylko przez chwile poprawia płynność ruchu, co wykazuje między innymi Prawo Lewisa-Mogridge’a. Tłumaczące, że wbrew pozorom poszerzanie dróg nie prowadzi do zwiększenia przepustowości. Zgodnie z nim ruch na takiej ulicy, do której dodamy nowe pasy, powiększa się tak, aby maksymalnie wypełnić nową zwiększoną przepustowość. W związku z tym poprawa trwa najdłużej kilka miesięcy, a czasami nawet tylko kilka tygodni. Co więcej, to prawo sprawdza się także w drugą stronę. Zaobserwowano, że zwężenie ulicy – z trzech pasów do dwóch – powoduje, że po tej węższej przez godzinę przejeżdża więcej aut. Okazuje się, że mniej pasów oznacza mniejszą prędkość samochodów. Skutkiem jest to, że auto nie musi zachowywać tak dużych odległości od pojazdów z przodu. Wszyscy jadą wolniej, ale na ulicy mieści się więcej pojazdów. Ruch jest płynniejszy. To prawo sprawdza się, w innych miastach np. w Seulu zaobserwowano przyspieszenie ruchu po wyłączeniu autostrady w ramach projektu renowacji dzielnicy Cheonggyecheon.

4 czerwca podczas obchodów 30-lecia pierwszych częściowo wolnych wyborów w Gdańsku Samorządy zdeklarowały zaangażowanie się w ratowanie spraw krajowych. Panie Prezydencie, Pan podpisał 21 postulatów, z których 9-ty mówi o ratowaniu środowiska. To jest ten moment, by pokazać, że podpis prezydencki coś w praktyce znaczy.

Podsumowując, jeszcze raz apelujemy o zmiany dla przyszłych pokoleń. Może Pan zapisać się złotymi zgłoskami na kartach historii nie tylko miasta, ale i całego kraju. Miasto, w którym żyjemy, może być zielone i przyjazne wszystkim obywatelom. O losie przyszłych pokoleń będą decydować obecne działania. Czekamy na Pana odpowiedź i wykazujemy gotowość do spotkania się i ustalenia wszystkich kroków.

Przemysław Stefaniak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Przemysław Stefaniak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.