Apel do Radnych Miejskich Wrocławia ws. Wyspy Słodowej

Apel do Radnych Miejskich Wrocławia o pozytywne zaopiniowanie wniosku w sprawie objęcia obszaru Wyspy Słodowej odstępstwem od zakazu spożywania napojów alkoholowych

My, niżej podpisani, zwracamy się z apelem do Radnych Rady Miejskiej o pozytywne zaopiniowanie wniosku z dnia 19 stycznia 2018 r. w sprawie objęcia obszaru Wyspy Słodowej odstępstwem od zakazu spożywania napojów alkoholowych.

Uzasadnienie:

Wrocław jako jedno z największych miast w Polsce, znane ze swojej otwartości, będące również jednym z miast akademickich, powinno mieć na swoim terenie miejsce, w którym mieszkańcy, ale także turyści i odwiedzający, mogliby legalnie napić się piwa lub drinka.

Niewątpliwie jednym z najbardziej popularnych miejsc we Wrocławiu, w szczególności w okresie letnim jest Wyspa Słodowa. Na terenie Wyspy Słodowej odbywa się wiele wydarzeń i imprez kulturalnych, sportowych oraz muzycznych, w tym także do 2014 roku była ona miejscem organizacji Juwenaliów, czyli tzw. “święta studentów”. Wyspa Słodowa już na stałe wpisała się na mapę miejsc spotkań najchętniej odwiedzanych przez wrocławian i turystów, w tym również wrocławską młodzież i studentów.

Uważamy, że objęcie obszaru Wyspy Słodowej jako obszaru, na którym obowiązywać będzie odstępstwo od zakazu spożywania napojów alkoholowych, będzie miało pozytywny oddźwięk społeczny. Zaproponowana lokalizacja już od lat jest miejscem, gdzie spożywane są napoje alkoholowe i nie prowadzi to do rażącego zagrożenia bezpieczeństwa i zakłócania porządku publicznego. Ponadto zauważamy, że wyznaczenie konkretnego miejsca, gdzie obowiązywać będzie odstępstwo od zakazu spożywania napojów alkoholowych, ułatwi pracę służb takich jak Policja czy Straż Miejska. Pozwoli bowiem zgromadzić dużą ilość osób w jednym miejscu, dając tym samym służbom możliwość szybszej reakcji w razie potrzeby, niż w momencie rozproszenia grup osób po terenie całego miasta Wrocławia.

Kontakt do organizatorów:

1. Mateusz Jędrachowicz (Stowarzyszenie "Nowy Wrocław") - mateusz.j@onet.com.pl
  2. Paweł Czuliński (Forum Młodych Nowoczesnych Region Dolnośląski) - mlodzidolnoslaskie@nowoczesna.org

Mateusz Jędrachowicz i Paweł Czuliński    Skontaktuj się z autorem petycji