Apel do ZIKiT ws. wzmocnienia połączenia między MS AGH i centrum

Szanowni Państwo!

Zwracamy się do Państwa z apelem o usprawnienie działania komunikacji miejskiej na odcinku między Miasteczkiem Studenckim AGH a Dworcem Głównym. Na terenie Miasteczka Studenckiego mieszka ponad 7 tysięcy studentów, którzy systematycznie podróżują tą trasą, a obecnie istnieje tylko jedna linia autobusowa, która bezpośrednio łączy te dwa punkty. Autobusy tej linii kursują jedynie raz na godzinę, co powoduje duże utrudnienia oraz ogromne zatłoczenie związane z dużą liczbą osób chcących przemieścić się w okolice Dworca Głównego. W związku z tym apelujemy o wprowadzenie zmian mających na celu usprawnienie działania komunikacji miejskiej pomiędzy MS AGH i Dworcem Głównym.

Działając wspólnie ze studentami mieszkającymi na terenie Miasteczka Studenckiego oraz opierając się na sugestiach osób bezpośrednio zainteresowanych tym problemem, proponujemy szereg rozwiązań mogących przyczynić się do poprawy tej sytuacji w przyszłości. Należy przede wszystkim:

• zwiększyć dwukrotnie częstotliwość kursowania autobusów linii 208 tak, aby odjeżdżały co 30 minut;
  • uwzględnić zatrzymywanie się linii przyspieszonych numer 501 i 511 na przystanku Dworzec Główny Wschód;
  • wprowadzić bezpośrednie połączenie łączące MS AGH i centrum Krakowa – przede wszystkim okolice Rynku Głównego – poprzez wprowadzenie nowej linii łączącej oba te punkty lub przeorganizowanie jednej z dotychczasowych linii tak, aby pojazdy tej linii zatrzymywały się na przystankach obok Miasteczka Studenckiego AGH oraz centrum miasta (np. na przystanku Uniwersytet Jagielloński).

Sprawna i wygodna dla mieszkańców komunikacja publiczna jest w interesie nas wszystkich. Może skutecznie pomóc rozwiązać problem krakowskiego smogu czy korków. Problemy z komunikacją pomiędzy MS AGH a centrum miasta dotyczą dużej liczby mieszkańców. Biorąc pod uwagę te fakty, liczymy na życzliwe i poważne potraktowanie przez ZIKiT powyższego apelu oraz na współpracę przy realizacji zawartych w nim postulatów.

Stowarzyszenie Logiczna Alternatywa    Skontaktuj się z autorem petycji