Do Starosty powiatu świebodzińskiego, Burmistrza miasta i gminy Świebodzin oraz Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świebodzinie w sprawie udostępnienia informacji ważnej społecznie

Świebodzin 22.03.2020

Powiatowa Stacja Sanitarno -Epidemilogiczna w Świebodzinie

Pani mgr Arleta Miśkiewicz

Starosta Powiatu Świebodzinskiego

Pan Zbigniew Szumski

Burmistrz Miasta i Gminy Świebodzin

Pan Tomasz Sielicki

My, mieszkańcy Świebodzina, zwracamy się do Państwa z prośbą o udzielanie na bieżąco aktualnych informacji na temat sytuacji epidemiologicznej w naszym mieście i powiecie.

Jest to istotne, aby społeczeństwo było świadome jak wygląda obecna sytuacja. Nie chcemy udostępniania danych wrażliwych. Prosimy jedynie o informację na temat liczby osób zakażonych wirusem Sars Cov-2 pochodzących z naszego rejonu oraz osób objętych kwarantanną w naszej okolicy.

Informacje te pomogą nam zachować spokój i rozwagę oraz ustrzegą od plotek, które przy braku informacji rosną lawinowo.

Niepokoi nas milczenie ze strony władz i instytucji odpowiedzialnych za nadzór epidemiologiczny w naszym powiecie i mieście. Obserwujemy także pobłażliwe podejście do sytuacji niektórych mieszkańców. Nasz powiat i miasto znajduje się na styku dwóch głównych szlaków komunikacyjnych, wielu mieszkańców pracuje poza granicami kraju, jest tam oddelegowanych lub są kierowcami na drogach europejskich. Niesie to za sobą znaczne ryzyko wzrostu zakażeń w naszej lokalnej społeczności.

Rzetelne informacje, o sytuacji epidemiologicznej i podjętych krokach zapobiegawczych, uchronią społeczeństwo naszego powiatu i miasta od plotek i podgrzewania i tak już napiętej atmosfery, a dodatkowo wpłyną na mieszkańców mobilizująco do odpowiedzialnych zachowań.

Mieszkańcy miasta i gminy Świebodzin

Mieszkańcy powiatu świebodzińskiego

niżej podpisani

P.S poniżej podajemy przykładowy format informacji.

90754862_151542086114404_4631171962926792704_n.jpg

Składając podpis, uprawniam Anna Malecka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.