Dofinansowanie budowy Zagłębiowskiego Parku Sportowego (lodowisko, stadion piłkarski, hala sportowa) w  Sosnowcu ze środków Ministerstwa Sportu (MKDNiS)

Mając na względzie dobro naszej małej ojczyzny – Zagłębia, dbając o dobro zamieszkujących w niej sportowców, kibiców, a nade wszystko młodzieży, aby jej talenty i umiejętności mogły uzyskać najlepsze warunki do rozwoju, a sport dawał im szanse jakie mają ich rówieśnicy w Unii Europejskiej, budujemy z pełnym zaangażowaniem Zagłębiowski Park Sportowy - jedyną w swoim rodzaju inwestycję w Polsce.

Wyróżnia nas multidyscyplinarność, oparta na fundamencie budowy trzech obiektów: lodowiska, stadionu piłkarskiego oraz hali sportowej, którą już dziś uzupełnia stok narciarski i miejsca rekreacji, a które z czasem będą rozszerzane o kolejne atrakcje. Mówiąc wprost, kochamy sport i chcemy, aby dawał radość i satysfakcję, a do tego niezbędna jest odpowiednia infrastruktura sportowa.

Poziom zaawansowania prac budowy obiektów jest gwarancją ukończenia zadania inwestycyjnego i osiągnięcia zakładanych celów, a wysoka efektywność ekonomiczna w ocenie poziomu dofinansowania z MKDNiS (ca 10%) stanowi dodatkowy argument za udzieleniem wsparcia.

Atuty kompleksu  sportowego: wszystkie obiekty spełniają wymogi stawiane przez najważniejsze federacje m.in. UEFA, FIFA, Polski Związek Piłki Nożnej czy Światową Federację Hokeja na Lodzie. Pojemność: lodowisko ponad 2500 widzów, Stadion Piłkarski 11 600 kibiców, Hala Sportowa ponad 3000 osób na trybunach.

Powstający kompleks zapewni odpowiednie zaplecze treningowe i rozgrywkowe dla większości dyscyplin sportowych, których kluby działają w regionie, od szermierki, koszykówki poprzez sporty halowe, piłkę nożna, a na hokeju na lodzie kończąc. Inwestycja umożliwi stworzenie nowoczesnego miejsca, które nie będzie miało konkurencji w Polsce. Wszystkie obiekty będą służyły nie tylko do zawodowego uprawiania sportu ale także tym, którzy chcą zadbać o swoją kondycję, co jest także bardzo ważne w czasach pandemii. Rozwiązania konstrukcyjne Zagłębiowskiego Parku Sportowego pozwalają na organizowanie imprez nie tylko sportowych, ale również kulturalnych w tym dużych koncertów i festiwali muzycznych.

Budowa Zagłębiowskiego Parku Sportowego idealnie wpisuje się także w krajową strategię rozwoju sportu.

CEL PETYCJI:

Petycja jest swoistą formą społecznego poparcia złożonych wniosków na dofinansowanie budowy: Hali Sportowej (wnioskowana dotacja: 23,4 mln zł) oraz Stadionu Zimowego (wnioskowana dotacja: 26,4 mln zł). Głosem wsparcia, który może okazać się kluczowym przy rozdzielaniu funduszy przez Ministerstwo Sportu.

Niestety samo złożenie wniosku, czy uzyskanie rekomendacji ogólnopolskich związków sportowych, a nawet gwarancja realizacji inwestycji z uwagi na zaawansowanie prac budowlanych, mogą okazać się niewystarczające dla Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, które przyznaje dofinansowanie do budowy obiektów sportowych. Stąd inicjatywa by głos poparcia złożyli mieszkańcy całego Zagłębia Dąbrowskiego, zarówno fani sportu jak i miłośnicy koncertów i festiwali w postaci podpisanej petycji. Petycja zostanie przekazana do Ministerstwa.

Liczymy, że głosy mieszkańców - wszystkie razem i każdy z osobna - przyczynią się do zdobycia tak oczekiwanego dofinansowania z Programu Inwestycji o szczególnym znaczeniu dla sportu.

Oddaj swój głos na dofinansowanie multidyscyplinarnego parku sportowego!

Nasza inwestycja https://www.facebook.com/ZPS.Sosnowiec

Oddaję swój głos za dofinansowaniem!

Podpisując, upoważniam Karina Skowronek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.