List otwarty do społeczności naukowej i Polskiej Akademii Nauk
Skontaktuj się z autorem petycji
Re:
na stos z profesorem Wójcikiem. Zachciewa mu się naprawy i publicznej dyskusji. Ukarać wszystkich popierająch profesora, a studentów relegować z uczelni. Niech żyje Królowa i jej Dwór.
Panie Profesorze R.S. Domański Pana stanowisko w tej internetowej nawalance z pewnością pozwoli wielu młodym ludziom podjąć decyzję czy warto wybrać ścieżkę kariery naukowej, a tym co już na niej są czy warto się wychylać. Gratuluę Panu jako pedagogowi, wychowawcy młodych pokoleń. Z pewnością będą godnymi Pana następcami w niszczeniu tego co lepsze.
Ot takie bardzo polskie.
Re: Re:
no myślę, że można było z tego zrobić po prostu list przeciwko kandydaturze tej profesor
Szanowny Panie Profesorze Cezary,
Rozmawialiśmy kiedyś o cechach jakie powinien reprezentować prawdziwy lider i przywódca,człowiek,który jest w stanie zmienić świat.Na pierwszym miejscu postawił Pan ODWAGĘ, bo bez niej nie mają szansy zaistnieć pozostałe....
Wielkie wyrazy szacunku za odwagę i rozpoczęcie czasu zmian w świecie polskiej nauki.
Faktycznie, po przeczytaniu udostepnionych dzisiaj dokumentów - sprawa nie jawi się już tak jednoznacznie. Można mieć liczne wątpliwości. Warto przeczytać i przemyśleć całość.
https://pl.scribd.com/informacje24
Podstawa
Na stronie INE PAN jest Opinia, która była podstawą wniosku prof. Marody o odwołanie dyrektora w "trybie natychmiastowym" - niech każdy sam sobie wyrobi zdanie
Re:
Jakoś prof.Kleiber wątpliwosci nie miał wyrzucajac poprzednie kierownictwo INE i prokuratura nie miała... Co to jest - list pieniacza Domanskiego idokumenty nie wiadomo kiedy sprokurowane? Takich kwitów-dupochronów widziałem setki. A kasa bokiem sobie płynęła na "ważne projekty badawczo-rozwojowe"
Re: Podstawa
No to INE i cały PAN własnie spokurowały sobie proces. Z hukiem, mediami i przytupem. Dobrze, niech się cała Polska dowie o "tytanach intelektu" z INE i całej Polskiej Akademii Nauk, o zamataniu pod dywan, o Królowej - która jest tylko jedna - i o jej Dworze... Będzie miał Kowalski między jednym a drugim piwkiem ubaw. Prestiż zawodu spadnie gdzies tak do poziomu hycla. Tylko w tym wszystkim nauki szkoda
Re:
a ja mam wiele wąpliwości po przezytaniu listu prof. Domańskiego bo z niego nie można się dowiedzieć, dlaczego tak dobry instytut przez rządami prof Wojcika został oceniony jako najgorszy z instytutów PANowskich, tracąc dotacje dla Instytutu, dlaczego tak dobry instytut prowadził zajęcia do których nie miał uprawnień i stąd wielu poszkodowanych studentów do niego zwracała się z pretensjami. Przecież to nie przez Wójcika. Dlaczego nie było żadnej odoby w Instytucie zatrudnionej w wieku poniżej 30 lat.
Dlaczego utytułowani pracownicy zawierali pomiędzy osobą umowy finansowe dotyczące zakresu działalności instytutu. To przecież wynika z audytu, za okres pracy nie prof Wójcika. Dlaczego sprawa Instytutu za okres poprzedzający prace prof Wójcika jest w prokuraturze. Czy zwierzchnicy Akademii w tym Pani Profesor Marody nic o tym nie wiedzieli i czy powinni wiedzieć i reagować? Na korytarzach akademii od dawna mówiło się o INE PAN jako o prywatnym folwarku, gdzie żadne zasady nie obowiązują, natomiast zarabia się dobrze. Dlaczego byli przez tyle lat zatrudniani pracownicy mimo nie uzyskania ani doktoratu ani habilitacji w przepisanych ustawowo terminach.
Jak profesor Wójcik mógł uporządkować Instytut, zgodnie z zaleceniami Rady Kuratorów nie likwidując nieprawidłowości.
Może autor listu do władz Akademii o zabezpieczenie majątku Wójcika, Prof R.S. Domański wyjaśni spokojnie te kwestie, bez agresji, pomawiania i bez ataków na prof Wójcika bo zdarzenia te nie dotyczą okresu jego pracy, a są interesesujące dla wielu podpisujących się pod petycją.
Czekamy. Brak odpowiedzi potwierdzi, że nie ma na to żadnego wytłumaczenia poza prywatą.
A po co PAN?
Może i dobrze, bo po co ten cały PAN, królowa, baroni, a mrówki i tak zasuwają za marne pieniądze.
Dla mnie to całe towarzystwo trzeba pogonić i tyle.. kiedys miałem wiare, ale teraz widze, że to tylko walka o stołki i skok na kase ... próżność - a niestety swiadectwo o sobie sami wystawili i to nie pierwszy raz profesorowie PAN, ktorzy chcieli wszystko po swoiemu zrobić a wiec nic
Re: Podstawa
wyrobiłam sobie zdanie po przeczytaniu listu prof. Wójcika do prof. Witklina jako przewodniczącego Rady Kuratorów o sprostowanie nieprawdziwych danych zawartych w jego opinii z dnie 24 lutego 2015 i po braku reakcji Prof. Witklina na to pismo. o zasadności zastrzeżeń winny zadecydować dokumenty a nie gatanie i z nieba dane. Prosimy o te dokumenty.
...
Proponuję, by kolejny film W. Smarzowskiego nosił tytuł "Polska Akademia Nauk".
Rolę prof. Wójcika zagra Bartłomiej Topa, rola mniej więcej taka sama jak w "Domu Złym" i "Drogówce"... :|
Re: Re: Podstawa
#138: Kociubuńska - Re: Podstawa wyrobiłam sobie zdanie po przeczytaniu listu prof. Wójcika do prof. Witklina
Problem polega na tym, że w tym liscie o którym Pani pisze są także tylko słowa.
I do tego mijają się one z prawdą. Np. są takie skargi ( i to z przed kilku miesięcy) - które zostały uznane za tak ważne przez Ministerstwo, że skierowane zostały przez Ministra nawet do wiadmości Departamentu Kontroli KPRM. O przywołanym w liście stanowisku Zarządu Samorządu nie wypada nawet wspomnać - gdyż jego przewodniczacy to po prostu bliski kolega dyrektora.
Szanowny asystencie,
To dobrze że ma Pan wątpliwości.
Bo ta sprawa z odwołaniem Pana Wójcika - nie dotyczy tego co sie działo dwa lata temu - tylko tego co się dzieje z INE i w INE przez ostatnie dwa lata.
A Pan Wójcik jest dyrektorem już od dwóch lat !
#136: asystent - Re: dlaczego tak dobry instytut przez rządami prof Wojcika został oceniony jako najgorszy
No właśnie dlaczego? Do tego po dwóch latach dyrektorowania.
Re: Panie i Panowie z INE
#51: Manteuffel - Panie i Panowie z INE Kradliście. Tego inaczej nazwać nie można. Wiem o waszej działalności politycznej, o chodzeniu po prośbie do pewnego posła PiS
Mocne słowa. Ale znowu winny jest PIS?
Pls litości ... :(
Na szczęście najnowsze sondaże przynoszą dobre wiadmości - Piersi wyżej niż Ogórek !
Z naturą nie wygrasz :)
Re:
A co konkretnie budzącego wątpliwości w przywołanych pismach można się dopatrzyć? Dla mnie potwierdzają one diagnozę postawioną przez prof. Cezarego Wójcika, ale może coś przeoczyłam?
Re: Re: Panie i Panowie z INE
#143: A Kuku ;) - Re: Panie i Panowie z INE
Kolego, czytaj ze zrozumieniem! Nie mówię o tym, ze winny jest PiS,a że chochoły z INE chodzą do jednego posła PiS po prośbie, aby zrobiłz tego sprawę polityczną i utopił prof. Wójcika jako tego "złego platformersa niszczącego naukę polską". Oczywiście nic z tego nie wychodzi, poseł ma takich po prosbie wielu, na razie kierownictwo PiS się w awanturę w INE nie angażuje,a z Wójcika platformersa trudno zrobić. Ale... co poniektórzy już uderzają w Dzwon Zygmunta o nazwie "Patriotyzm gospodarczy", który ma polegać na zostawieniu ich na stołkach w INE i PAN i pozwoleniu, aby tak jak przez ostatnią dekadę nadal robili swoje interesiki. Wątpię, aby ktoś na to poszedł.
A proces bedzie, wiewiórki już to mówią. I tu huczny, z przytupem. I ponoć strona "Wójcikowa" dysponuje ciekawymi kwitami, których teraz nie ujawni, bo po co? Jesli tak bedzie to za 2-3 lata slowo "naukowiec" stanie się czymś w rodzaju obelgi, czymś jak "drobny złodziejaszek". Bawcie się tak dalej, Panie i Panowie z INE i szefostwa PAN.
Re: Re: Re: Panie i Panowie z INE
#145: Manteuffel - Re: Re: Panie i Panowie z INE strona "Wójcikowa" dysponuje ciekawymi kwitami, których teraz nie ujawni, bo po co? Jesli tak bedzie to za 2-3 lata slowo "naukowiec" stanie się czymś w rodzaju obelgi, czymś jak "drobny złodziejaszek"
No to może być z tego kłopot - gdyż jak się ma "pewną" wiedzę to trzeba niezwłocznie zawiadomić "organy".
Zwłaszcza jeżeli dotyczy to instytucji publicznej i publiczych pieniędzy. Niezawiadomienie zaś skutkuje w tym przypadku problemami w stosunku do niezawiadamiającego.
Zgodnie z art. 304 § 2 KPK obowiązek dokonania niezwłocznego zgłoszenia podejrzenia o ew. popełnieniu przestępstwa spoczywa na funkcjonariuszu publicznym ( a jest nim kierownik jednostki PAN). Popełnienie przestępstwa natomiast poprzez niezawiadomienie o podejrzeniu popełnienia to art. 231 § 1 KK.
I tak to mniej wiecej jest.
Ale jak to kiedyś spiewał A. Rosiewicz ? - To nie byli milicjanci - bo to byli przebierańcy ... coraz trudniej o oryginał :)
#144: Otta Wagner - Re: A co konkretnie budzącego wątpliwości w przywołanych pismach można się dopatrzyć? Dla mnie potwierdzają one diagnozę
Te pisma:
https://pl.scribd.com/informacje24
są troszkę długie. Zwłaszcza jedno. Ale warto je przczytać ze zrozumieniem.
Może wtedy okaże się, że jednak nie potwierdzają.
Re: Re: Re: Re: Panie i Panowie z INE
#146: Dziedzic Pruski przepasany ;) - Re: Re: Re: Panie i Panowie z INE
No, Prokuratura to je pewnie zna,Wójcik aż tak by nie ryzykował, ponoć ma bardzo dobrego adwokata. Co nie znaczy, że te dokumenty znają Domańscy et co.
statek PAN tonie
Zrobiliście wszystko, żeby oczernić i pozbyć się Pana Profesora Wójcika, który ujawnił nieprawidłowości jakie w INE PAN były praktykowane przed jego przybyciem. Chcieliście zrobić z niego kozła ofiarnego, ale Wam się nie udało:-), był i jest mądrzejszy od Was. Przewidział Wasze podłe plany i nie sprzedał się Wam. Walczył do końca, żeby prawda wyszła na jaw, ale widać, że zamieszanych jest w to więcej osób niż pewnie sam przypuszczał. Dlatego tak z nim postąpiono - nie chciał iść na układ i przymknąć na to wszystko oczu. Pewnie ma jeszcze kilka asów w rękawie:-), także Panie Profesorze Wójcik POWODZENIA i proszę wykorzystać ich nienawiść do Pana osoby i zamienić ją w prawdę, żeby wyszła na światło dzienne.
Bronicie Profesor Morody - to nie mała dziewczynka, o wszystkim wiedziała tak jak i Wy, jakie machloje się tam wyprawiało. Wiedzą też to inni i może będą zeznawać przeciwko Wam.
Re: Re: Re: Re: Re: Panie i Panowie z INE
#148: Manteuffel - Re: ma bardzo dobrego adwokata
no to się uspokoiłem ;) :)
| This discussion has been closed. |
Re: Re: 122
#124: Informacje24 - Re: 122
ale Pan go dobrze zna.