Likwidacja Centrum Doradztwa Zawodowego dla Mlodzieży w Poznaniu
Skontaktuj się z autorem petycji
ostroznie ze słowami
Drodzy Państwo, rozumiem, że likwidacja CDZDM wzbudza wiele emocji, jednak apeluję o zachowanie poziomu języka, zwłaszcza w oficjalnej petycji. Wyzwiska nie prowadzą do niczego dobrego.
AC
Chce aby Centrum zostało
Bardzo zależy mi na tym, aby Centrum Doradztwa dla Młodzieży nie zostało zlikwidowane. Będąc na praktykach w Centrum wiele skorzystałem min. dzięki możliwości wykonania wielu testów predyspozycji zawodowych i osobowościowych. Doradztwo zawodowe jest szczególnie ważne, ponieważ dzięki niemu uczniowie mogą podjąć świadomą decyzję co do wyboru swojej drogi zawodowej i edukacyjnej. Osoba, która skorzystała z usług doradztwa ma o wile większą szanse podjąć pracę którą lubi a co za tym idzie osiągać w niej lepsze wyniki co ma niebagatelne znaczenie dla rozwoju danej firmy, regionu, państwa.
Ważna sprawa
Re:
bo są nie ekonomiczne
Re:
Odp. do Gościa: Zastanawia mnie co w Twoim rozumieniu znaczy niedochodowe... Mam wrażenie, że nie znasz charakteru instytucji, jaką jest Centrum Doradztwa Zawodowego dla Młodzieży. Odsyłam Cię zatem do strony internetowej tej placówki (na wszelki wypadek podam: www.cdzdm.pl), gdzie jasno określona jest jej specyfika, znaczy m.in jej publiczny, otwarty dla wszystkich uczniów, bez względu na status materialny, charakter. Centrum nie zarabia na szkołach, uczniach, rodzicach... zatem o finansowych dochodach (tu i teraz) trudno mówić, choć warto mieć na uwadze zysk dla naszego kraju w postaci "efektu" pracy CDZdM: świadomie dokonujacych wyborów młodych ludzi, którzy za jakiś czas wejdą na rynek pracy i będą pracować w różnych zawodach, przynosząc tym samym "zysk" (nie tylko finansowy) państwu... Zachęcam zatem do spojrzenia na problem z nieco dłuższej perspektywy czasowej i nie tylko z materialnego punktu widzenia...
Re:
Rzeczywiście, a tym wiaduktem będą pędzić samochody pełne sfrustrowanych młodych ludzi, którzy tkwią na bezrobociu bo wybrali zła szkołę i zawód...dobra myśl...wyremontujmy też budki z piwem, aby milej się tam stało tym, którzy nie mają pracy. Ot recepta na sukces.
:/
Re: Re:
Witam, chętnie włączę się do dyskusji, ponieważ również jestem doradcą zawodowym, jestem też osobą oszczędną (to przecież takie poznańskie), lecz uważam, że są rzeczy, idee, sprawy... na których nie warto oszczędzać, a wręcz trzeba w nie inwestować. I taka placówka jak CDZdM powinna, moim zdaniem, być właśnie punktem inwestycji miasta.
Przecież miasto pozbywając się tego typu instytucji, samo sobie szkodzi i przykre jest to, że sam Prezydent tego nie rozumie, podobnie zresztą jak osoba, która stawia istnienie takiej instytucji jak CDZdM na równi z remontem wiaduktu na Ratajach. Proszę... i przepraszam za to ostatnie zdanie, ale co ma piernik do wiatraka?
Re:
#22: - I tak młodzież ma bardzo ograniczony dostęp do pomocy!
Jak to ujął amerykański kaznodzieja David Pierce w jednej ze swych publikacji: dookoła jest mnóstwo trawy, ale ludzie nie żywią się trawą - potrzebują krów by zmienić trawę w mleko (i mięso). Doradcy w CDZDM wielokrotnie są takimi właśnie krowami, mielącymi trawę oficjalnych dokumentów i zmieniający je w mięso i mleko którymi mogą się najeść uczniowie i rodzice, a nauczyciele schować do lodówki i nakarmić nim swoich podopiecznych gdy przyjdzie okazja/ konieczność.
Re: Re:
#23: zasadniczo nikt ważny - Re:
Ty chyba byłeś bardzo głodny jak to pisałeś... Człowiek jak jest głodny nie powinien ani się wypowiadać, ani wychodzić na zakupy do spożywczaka...
kpina!
| This discussion has been closed. |