Ratujmy Klinike Chirurgii Szczekowo-twarzowej w CSK WIM

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Ratujmy Klinike Chirurgii Szczekowo-twarzowej w CSK WIM

Gość

2013-09-21 18:57

Przyjechałam specjalnie z okolic Szczecina, bo wiedziałam,że trafię w dobre ręce i się nie myliłam.Otrzymałam w tym szpitalu specjalistyczną pomoc, w moich okolicach byłoby to nie możliwe.

Gość

2013-09-21 22:28

...
JD

#3 Jestem przeciw likwidacji!

2013-09-22 17:02

Byłam operowana w tej klinice i jestem zadowolona z efektów i zespołu lekarskiego, który tam pracuje. Chciałabym mieć świadomość, że kiedy będę potrzebowała kolejnego zabiegu czy konsultacji, to będę mogła zawitać na Szaserów.

Uważam, że to byłaby duża strata dla szpitala, ale jeszcze większa dla pacjentów. O renomie powinien świadczyć fakt, że gros pacjentów przyjeżdża z najdalszych zakątków Polski, by właśnie w tym szpitalu, w tej klinice, być zoperowanym przez wysokiej klasy specjalistów.
MF

#4 Klinika powinnać istnieć wiele kolejnych lat !

2013-09-23 18:44

Polityka że nie do pomyślenia. W tej klinice czułam się nie tylko jak pacjent, a tez jak człowiek. Nawet czasem dostałam ochrzan, ale taki zdrowy i w temacie, który dawał mi do myśleni i podporządkowania się. W końcu to było dla mojego dobra. Jestem bardzo zadowolona ze właśnie tu trafiłam. Trochę przypadkiem, bo miałam cel w inne miejsce, ale szukając rozwiązania swoich wątpliwości (jechałam z woj. dolnosląskiego) czasem coś nas pokieruje gdzieś niespostrzeżenie i nagle okazuje się że jedno słowo w takim miejscu ma wielkie znaczenie, bo jest prawdziwe. Tak właśnie, w tej kllinice można obcować z prawdą. Ale również z fachową, specjalistyczną o wysokich standardach opieką. Te dwa światy mało gdzie się przenikają. Ile mądrości musi mieć specjalista by umiejętnie łączyć ludzkie podejście ze swoją wiedzą, doświadczeniem.
Wielką startą byłoby zlikwidować tę klinikę, wielką klęską dla rządzących w tym instytucie takiego kroku się podjąć, jak i niewymiernie oceniam ból pacjentów którzy oczekują leczenia szpitalnego w tym miejscu. Przecież na pewno istnieją inne wyjścia z sytuacji która w instytucie się nakreśliła, i która powoduje że takie informacje do nas docierają. Głosy pacjentów przecież jednoznacznie opowiadają się że chcieliby właśnie tutaj uzyskać pomoc medyczną. Niejeden zarządzający wziąłby to pod uwagę i rozpatrzył ponownie gdzie tkwi problem i czy akurat cięcia mają dotyczyć tak niezawodnej kliniki. I życzę sobie jak i pozostałym pacjentom aby tak się stało i by ponowne przyjrzenie się problemom ocaliło klinikę chirurgii szczękowo-twarzowej na szaserów wraz z ich profesjonalną kardrą .

Gość

2013-09-24 09:40

Popieram
PtaQ

#6 Stop likwidacji

2013-09-24 09:41

Popieram tą akcję
Magda-ck

2013-09-25 20:46

POPIERAM, likwidacja to pogwałcenie uczuć i marzeń wielu osób :(

Gość

2013-09-27 10:54

Jestem za !!!!

Gość

2013-09-30 04:28

Popieram
Rzecznik prasowy

#10 TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"

2013-10-10 16:58

Szanowni Państwo

Przede wszystkim chciałbym podziękować za troskę o los Wojskowego Instytutu
Medycznego. Państwa społeczna inicjatywa, jaką jest petycja, to dla nas -
pracowników WIM - kolejny dowód wysokiego uznania w oczach naszych
pacjentów. Dla lekarzy, personelu pielęgniarskiego oraz pomocniczego,
świadomość społecznego wsparcia jest bardzo istotna i daje dodatkową
motywację do pracy.
Korzystając z okazji chciałbym Państwa uspokoić i przekazać dobre
informacje. Dlatego szczegółowo wyjaśniam wątpliwości związane z
przyszłością Kliniki. To je podnosiliście Państwo w petycji.
Ten zasłużony oddział ze względów formalnych, niezależnych od władz WIM,
musi zaprzestać używania nazwy "Klinika". Z racji wieku, zobligowany
przepisami, obecny kierownik Kliniki Chirurgii Twarzowo Szczękowej pan prof.
Grzegorz Krzymański z dniem 31 grudnia 2013 r. odchodzi na emeryturę.
Obecnie jest to jedyny pracownik naukowy, zatrudniony w Klinice. Gdy więc
odejdzie z etatu, kierowany przez niego oddział musi zaprzestać używania
nazwy "klinika".
Celem kierownictwa WIM, podejmowanych działań, jest utrzymanie dorobku
Kliniki. Dlatego planujemy utworzenie Oddziału Chirurgii
Twarzowo-Szczękowej, który wejdzie w strukturę Kliniki Laryngologii.
Funkcjonowanie tego Oddziału będzie oparte na dotychczasowym personelu
Kliniki, jego bogatych doświadczeniach i umiejętnościach. Zatem, to co
zmieniamy dotyczy jedynie formy funkcjonowania Kliniki w strukturze WIM,
podporządkowując ją dobru najwyższemu, jakim jest troska o jakość i
bezpieczeństwo usług medycznych świadczonych naszym pacjentom. Proponowane
rozwiązanie jest optymalnym wyjściem z bieżącej sytuacji, rozwiązaniem
służącym zachowaniu dzisiejszego potencjału i dorobku Kliniki oraz jego
dalszy rozwój.
Zmiany są niezbędne, gdyż aktualny - niedostateczny - kontrakt Kliniki nie
pozwala na utrzymanie samodzielnego Oddziału, dysponującego odpowiednią
liczbą łóżek, z odpowiednim liczebnie personelem pielęgniarskim i
technicznym. Dbając więc o to, aby nie pogorszyć jakości leczenia pacjentów
oraz utrzymać kompletny personel zatrudniony w Klinice, optymalnym
rozwiązaniem - niezauważalnym dla pacjentów - będzie funkcjonowanie Oddziału
w ramach Kliniki Laryngologii. Takie usytuowanie organizacyjne pozwoli na
lepsze wykorzystanie bazy łóżkowej oraz niedawno wyremontowanego bloku
operacyjnego. Autonomia, którą chcemy zapewnić Oddziałowi pozwoli na
zachowanie dotychczasowego kontraktu, a być może, w przyszłości, jego
zwiększenie, o co dyrekcja WIM nieustanne zabiega w NFZ.
Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości i obawy. Jeśli jednak ktoś z Państwa
chciałby uzyskać dodatkowe informacje, proszę o wiadomość na adres
gkade@wim.mil.pl.
Jeszcze raz dziękuję za troskę o los Wojskowego Instytutu Medycznego.

Z poważaniem
płk dr n. med. Grzegorz Kade
rzecznik prasowy Wojskowego Instytutu Medycznego

monika

#11 Re: TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"

2013-10-12 09:38

#10: Rzecznik prasowy - TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"

Dziękujemy za odpowiedź,

Wiele kwestii zostało w Pana piśmie poruszone, ale nadal pozostają pewne wątpliwości.

Po krótce tutaj pozwolę sobie je nakreślić.

Zastanawiające jest dlaczego "Ten zasłużony oddział ze względów formalnych, niezależnych od władz WIM,
musi zaprzestać używania nazwy "Klinika"." skoro własnie w takiej jego strukturze realizowane były inwestycje, m.in. wspomiany blok operacyjny ? "Zmiany są niezbędne, gdyż aktualny - niedostateczny - kontrakt Kliniki nie pozwala na utrzymanie samodzielnego Oddziału", i jak to ma się do wspomnianej inwestycji ?

"Celem kierownictwa WIM, podejmowanych działań, jest utrzymanie dorobku Kliniki. Dlatego planujemy utworzenie Oddziału Chirurgii Twarzowo-Szczękowej, który wejdzie w strukturę Kliniki Laryngologii. " Jak rozumieć utrzymanie dorobku Kliniki, gdy prosimy o zachowanie całej obecnie prowadzonej przez Klinikę działalności. Jaki wpływ na nowe gabinety - powstałe łącznie z blokiem operacyjnym, obecnej Kliniki Chirurgii Szczękowo Twarzowej, będzie miała nadrzędność przyszłej Kliniki Laryngologii. Czy wspomniana przez Pana autonomia tworzonego w przyszłosci Oddziału Chirurgii Szczękowo-Twarzowej zabezpieczy również niedawno wyremontowane obecne gabinety Poradni Kliniki Chirurgi Szczękowo Twarzowej, w których przyjmowani są stale pacjenci tej kliniki.

Natomiast jeśli potrzebne jest poparcie pacjentów w powyższej sprawie, jak widac mozna je uzyskać.

akinom

#12 Re: TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"

2013-10-12 12:40

#10: Rzecznik prasowy - TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"

Prosze o wyjaśnienie pewnych nieścisłości:

Dlaczego gdy prof Krzymański odejdzie na emeryturę "kierowany przez niego oddział musi zaprzestać używania
nazwy "klinika"." jaki ma związek odejście pracownika z używaną w strukturze nazwą w Centralnym Szpitalu Klinicznym? Wojskowy Instytut Medyczny CSK MON jest jednym z dwudziestu paru szpitali klinicznych w polsce, i w swej strukturze znajdują się w nim głównie kliniki mające w swym zakresie działalności więcej preferencji niż oddziały. Co więcej szpitale kliniczne z najwyższym poziomem referencyjnym mające w swej strukturze kliniki, właśnie w nie będa inwestowały a nie w oddziały, bo tez w kliniki dostana więcej funduszy z ministerstwa.

Jak rozumieć że chca Panstwo zachowac autonomię oddzialu z nadzieją na zwiększenie kontraktu na jego działalność, skoro ogólnie jest wiadomym że to kliniki więcej otrzymają, właśnie z racji swej działalności.

A jak takie usytuowanie ma polepszyć wykorzystanie bazy łóżkowej?, skoro wcześniej i tak Oddział Otolaryngologii przyjmowal pacjentów laryngologicznych i tych z chirurgii szczękowo-twarzowej. Czyli teoretycznie nic się nie zmieni skoro "to co zmieniamy dotyczy jedynie formy funkcjonowania Kliniki w strukturze WIM"

modo66

2013-10-12 18:36

Dla mnie także zastanawiające jest jak będzie funkcjonować laryngologia z oddziałem chirurgii szczękowo- twarzowej? jeden blok operacyjny? i gabinety poradni?
Jeżeli tak, to oznacza mniejszy dostęp do zabiegów i konsultacji/porad dla pacjentów dotychczasowej Kliniki Chirurgii Szczękowo - Twarzowej.
Proszę o wyjaśnienie
modo66

Kasia

2013-10-12 19:33

Czy po roku 2013 nadal będą wykonywane operacje szczękowe?

Gość

2013-10-14 08:16

UWAŻAM ,ŻE TAKA KLINIKA POWINNA ISTNIEĆ W POLSCE, ŻEBY LUDZIE POTRZEBUJĄCY POMOCY NIE MUSIELI SZUKAĆ
POMOCY ZA GRANICĄ

Gość

#16 Re: Re: TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"

2013-10-14 21:06

#11: monika - Re: TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"

Szanowni Państwo,  w swojej odpowiedzi starałem się rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące obaw podniesionych w petycji. Jeśli jednak pojawiają się kolejne pytania - zapraszam do bezpośredniego kontaktu telefonicznego lub spotkania na terenie WIM. Rozmowa jest najskuteczniejszą formą szybkiej i pełnej wymiany informacji. Jestem przekonany, że dzięki niej będę mógł ostatecznie rozwiać Państwa niepokój.

Pozostaję do dyspozycji

płk dr n. med. Grzegorz  Kade

Rzecznik Prasowy
Centralny Szpital Kliniczny MON

Wojskowego Instytutu Medycznego

gkade@wim.mil.pl

tel. 0.665.707.230

moje

#17 rokowania

2013-10-21 20:51

Chciałabym wierzyć, że przyszły Oddział Chirurgii Szczękowo-Twarzowej w strukturze Kliniki Laryngologii, nie podzieli struktury w Oddziale Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej z Pododdziałem Chirurgii Szczękowej w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 w Bydgoszczy. Struktury wyglądają podobnie, ale patrząc na zakres usług w zakresie Chirurgii Szczękowo Twarzowej w Bydgoszczy to jest on znikomy. Nie znam historii powstania takiej struktury w Bydgoszczy, ale jak już zaznaczyłam chciałabym wierzyć że w WIM'ie autonomia Chirurgii Szczękowo Twarzowej będzie zachowana i widoczna łacznie z pełnym zakresem działalności jaką obecnie świadczą, że tak jak my pacjenci doceniamy i staramy się o dalsze trwanie Chirurgii Szczękowo Twarzowej, tak będziemy świadkiem rozwoju powstającego Oddziału do samodzielnej Kliniki.

ja

#18 nfz dla leczenia stomatologicznego, w tym chirurgii

2013-10-22 10:32

https://aplikacje.nfz.gov.pl/umowy/ListaSwiadczeniodawcow.aspx?ROK=2013&OW=07&CITY=WARSZAWA&RW=07&ZO=False&UG=False
Zapraszam do lektury, jak NFZ finansuje poszczególne ośrodki zdrowia, szpitale w województwie mazowieckim. Ciekawe jakie kryterium zostało przyjęte do przydzielania tych środków ?
Monika

#19 Spotkanie w WIM 16.10.2013

2013-11-13 15:47

Krótka nota po spotkaniu w Dyrekcji WIM z dn.16.10.2013

Potwierdzono nam postawę z komentarza na stronie tej i do tego parę uzupełnień.

Klinika Chirurgii Szczękowo Twarzowej będzie istnieć, ale w strukturze Kliniki Laryngologii pod nazwą Oddział Chirurgii Szczękowo Twarzowej. Jest to spowodowane, tak jak pisał Rzecznik Prasowy, odejściem jedynego pracownika naukowego w obecnej Klinice Chirurgii Szczękowo-Twarzowej. Jednak dzięki takiemu połączeniu Oddział Chirurgii Szczękowo Twarzowej zachowa również profil działalności naukowej, a działalność lekarska nawiązując do obecnej w pełni ma pozostać. Poradnie również będą funkcjonować na starych zasadach. Wyremontowany blok operacyjny jest przystosowany do profilu działalności Chirurgii Szczękowo-Twarzowej i głównie będzie na jej usługach.

W przypadku zapisów na przyszły rok. W tym roku kończy się trzyletni kontrakt na zabiegi z NFZ dla kliniki. Nowego kontraktu jeszcze nie ma i stąd brak zapisów na rok 2014, zauważcie że dotyczy to również innych klinik w Polsce. Dyrekcja stara się o nowy kontrakt dla Chirurgii Szczękowo-twarzowej nie mniejszy niż w roku obecnym (możliwe że w tym przypadku nasze głosy poparcia dla dalszej działalności kliniki przyczynia się do jego zwiększenia, dlatego też nadal glosy poparcia dla akcji mają znaczenie) . A pacjenci zapisani na listę rezerwową oczekiwania na operację, otrzymają odpowiedź o możliwym jej terminie, jak tylko kontrakt będzie zatwierdzony.

Dodam, że na dzień 14.10.2013 głosów poparcia dla petycji zebrano w ilościach:
227 ze strony http://www.petycjeonline.com
172 podpisów indywidualnych w tabelkach

399 głosów w sumie.

Gość

2013-11-20 13:18

Bardzo bym chciała, aby klinika nadal istniała. Załamałam sie tą wiadomościa. W listopadzie planowalam jechać na konsultacje, ale niestety powiedziano mi ze nie ma sensu i z tego powodu nie dostalam skierowania na konsulatcje od ortodontki. Pragne byc operowana w tym szpitalu, ponieważ wiem, że tutaj ludzie otocza mnie najlepszą, specjalistyczną opieką. Pochodze ze Szczecina, prosze jestem młoda mam dopiero 17 lat a operacja to mój piorytet, przez ta wiadomość posypały sie całe moje dotychczasowe plany.

Ten wpis został usunięty przez autora petycji (Pokaż szczegóły)

2013-11-21 05:20

Monia 2

#22 ...z wiara o jak najlepsze rozwiązania dla pacjentów ...

2013-12-02 12:40

z pisma do rzecznika prasowego z wiara o jak najlepsze rozwiązania dla pacjentów WIM:

"
Dziękuje za informacje o staraniach WIM do zwiększenia kontraktu dla Kliniki Chirurgii Szczękowo Twarzowej. Myślę że tak złożone starania (z Państwa strony) powinny zaowocować przydzieleniem pożądanego przez Państwa kontraktu z NFZ.
Będzie nam niezmiernie milo jak nasze głosy przyczynia się do wzmocnienia sytuacji Kliniki chirurgii szczękowo twarzowej WIM.
(...)
A nade wszystko mamy wiarę że pacjenci nie ucierpią podczas tych zmian, a odczują same korzyści."
światło

#23 rok 2014 ......

2013-12-24 21:42

Obecny rok zmierza ku końcowi a konkretnych informacji nt funkcjonowania kliniki chirurgii szczękowo-twarzowej nadal brak. Na święta i zbliżający się nowy rok można życzyć sobie i innym by w przyszłości trafili do tak wspaniałego zespołu specjalistów, ale by trafili właśnie do tego sprawdzonego miejsca. Co się dzieje że przekazywane informacje brzmią jak uciszanie tych którzy potrzebują konkretnych decyzji, fachowych porad, sprawdzonych i polecanych specjalistów !!!
Czy ktoś w tym kraju jeszcze dba o chorych i potrzebujących specjalistycznej pomocy ?
Iwona Nowicka

#24 śmierć mojego syna Kuby Nowickiego

2014-01-20 19:35

A ja cieszę się, że ta Klinika przestanie istnieć. Po operacji na obu szczękach przeprowadzonej przez dr Przybysza w lipcu 2013 r. zmarł mój jedyny 22 letni syn ze względu na zaniedbanie w opiece medycznej po operacji. Kuba był całkowicie zdrowym chłopakiem który miał całe życie przed sobą. Sprawę jego śmierci prowadzi prokuratura, rzecznik odpowiedzialności zawodowej wojskowej służby zdrowia oraz MON zarządziło tam kontrolę. Mam nadzieję, że sprawa śmierci mojego syna przyczyni się do zaprowadzenia porządku w tym szpitalu.
Moni

#25 do Pani Iwony

2014-01-22 16:35

Pani Iwono współczuje w tej sytuacji, sama przeżyłam śmierć jedynej w swym rodzaju osoby bliskiej - neipowtarzalnej, młodej, ambitnej osoby. Wiem że żadna strata z niczym nie da się porównać, sama w sobie jest wielkim ciężarem. Jednocześnie wiem jak wielkie znaczenie mają opinie na różny temat, emocjonalne niosą ze sobą wielkie energetyczne wsparcie bądź demotywację. Tym samym spokojnie jestem w stanie przyjąć Pani troskę o innych pacjentów tej kliniki, i uwagi na pewne kwestie nad którymi należałoby się zastanowić. Natomiast z pełnymi oskarżeniami bym się wstrzymała. Jest wielu pacjentów zadowolonych, wielu którzy doceniają pracę tej kliniki. Nade wszystko w podjęciu leczenia ortodontycznego i chirurgicznego wad zgryzu wiemy że idzie wysiłek, poświęcenie ze strony pacjentów, jak i pewne ryzyko. Ryzyko dotyczy głównie operacji pod narkozą i nie dotyczy one tylko operacji wad zgryzu, a wszystkich operacji przeprowadzanych pod narkozą.
Ubolewam bardzo nad Pani stratą, sama nad swoją ubolewałam głęboko 6 lat (nadal w niej trwam), i wiem że żal i pretensje nic nie zmienia, jest to ból do końca życia. Ale pamiętajmy że wiele dni życia jeszcze przed nami, pamiętajmy że nadal funkcjonujemy wśród ludzi, i nam, i im będzie raźniej gdy przekażemy swym bólem pewną naukę, a skończymy z oskarżaniem losu.
Życzę nade wszystko aby prowadzona przez Panią sprawa przebiegła pomyślnie dla Pani.

W moich zyczeniach będzie również by działalność kliniki chirurgii szczękowo-twarzowej w WIM nadal istaniała, bo wiem że są tam lekarze których praca niesie pomoc pacjentom.