Ratujmy Klinike Chirurgii Szczekowo-twarzowej w CSK WIM
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Ratujmy Klinike Chirurgii Szczekowo-twarzowej w CSK WIM
Gość |
#12013-09-21 18:57Przyjechałam specjalnie z okolic Szczecina, bo wiedziałam,że trafię w dobre ręce i się nie myliłam.Otrzymałam w tym szpitalu specjalistyczną pomoc, w moich okolicach byłoby to nie możliwe. |
JD |
#3 Jestem przeciw likwidacji!2013-09-22 17:02Byłam operowana w tej klinice i jestem zadowolona z efektów i zespołu lekarskiego, który tam pracuje. Chciałabym mieć świadomość, że kiedy będę potrzebowała kolejnego zabiegu czy konsultacji, to będę mogła zawitać na Szaserów. Uważam, że to byłaby duża strata dla szpitala, ale jeszcze większa dla pacjentów. O renomie powinien świadczyć fakt, że gros pacjentów przyjeżdża z najdalszych zakątków Polski, by właśnie w tym szpitalu, w tej klinice, być zoperowanym przez wysokiej klasy specjalistów. |
MF |
#4 Klinika powinnać istnieć wiele kolejnych lat !2013-09-23 18:44Polityka że nie do pomyślenia. W tej klinice czułam się nie tylko jak pacjent, a tez jak człowiek. Nawet czasem dostałam ochrzan, ale taki zdrowy i w temacie, który dawał mi do myśleni i podporządkowania się. W końcu to było dla mojego dobra. Jestem bardzo zadowolona ze właśnie tu trafiłam. Trochę przypadkiem, bo miałam cel w inne miejsce, ale szukając rozwiązania swoich wątpliwości (jechałam z woj. dolnosląskiego) czasem coś nas pokieruje gdzieś niespostrzeżenie i nagle okazuje się że jedno słowo w takim miejscu ma wielkie znaczenie, bo jest prawdziwe. Tak właśnie, w tej kllinice można obcować z prawdą. Ale również z fachową, specjalistyczną o wysokich standardach opieką. Te dwa światy mało gdzie się przenikają. Ile mądrości musi mieć specjalista by umiejętnie łączyć ludzkie podejście ze swoją wiedzą, doświadczeniem. |
Magda-ck |
#72013-09-25 20:46POPIERAM, likwidacja to pogwałcenie uczuć i marzeń wielu osób :( |
Rzecznik prasowy |
#10 TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"2013-10-10 16:58Szanowni Państwo Przede wszystkim chciałbym podziękować za troskę o los Wojskowego Instytutu Medycznego. Państwa społeczna inicjatywa, jaką jest petycja, to dla nas - pracowników WIM - kolejny dowód wysokiego uznania w oczach naszych pacjentów. Dla lekarzy, personelu pielęgniarskiego oraz pomocniczego, świadomość społecznego wsparcia jest bardzo istotna i daje dodatkową motywację do pracy. Korzystając z okazji chciałbym Państwa uspokoić i przekazać dobre informacje. Dlatego szczegółowo wyjaśniam wątpliwości związane z przyszłością Kliniki. To je podnosiliście Państwo w petycji. Ten zasłużony oddział ze względów formalnych, niezależnych od władz WIM, musi zaprzestać używania nazwy "Klinika". Z racji wieku, zobligowany przepisami, obecny kierownik Kliniki Chirurgii Twarzowo Szczękowej pan prof. Grzegorz Krzymański z dniem 31 grudnia 2013 r. odchodzi na emeryturę. Obecnie jest to jedyny pracownik naukowy, zatrudniony w Klinice. Gdy więc odejdzie z etatu, kierowany przez niego oddział musi zaprzestać używania nazwy "klinika". Celem kierownictwa WIM, podejmowanych działań, jest utrzymanie dorobku Kliniki. Dlatego planujemy utworzenie Oddziału Chirurgii Twarzowo-Szczękowej, który wejdzie w strukturę Kliniki Laryngologii. Funkcjonowanie tego Oddziału będzie oparte na dotychczasowym personelu Kliniki, jego bogatych doświadczeniach i umiejętnościach. Zatem, to co zmieniamy dotyczy jedynie formy funkcjonowania Kliniki w strukturze WIM, podporządkowując ją dobru najwyższemu, jakim jest troska o jakość i bezpieczeństwo usług medycznych świadczonych naszym pacjentom. Proponowane rozwiązanie jest optymalnym wyjściem z bieżącej sytuacji, rozwiązaniem służącym zachowaniu dzisiejszego potencjału i dorobku Kliniki oraz jego dalszy rozwój. Zmiany są niezbędne, gdyż aktualny - niedostateczny - kontrakt Kliniki nie pozwala na utrzymanie samodzielnego Oddziału, dysponującego odpowiednią liczbą łóżek, z odpowiednim liczebnie personelem pielęgniarskim i technicznym. Dbając więc o to, aby nie pogorszyć jakości leczenia pacjentów oraz utrzymać kompletny personel zatrudniony w Klinice, optymalnym rozwiązaniem - niezauważalnym dla pacjentów - będzie funkcjonowanie Oddziału w ramach Kliniki Laryngologii. Takie usytuowanie organizacyjne pozwoli na lepsze wykorzystanie bazy łóżkowej oraz niedawno wyremontowanego bloku operacyjnego. Autonomia, którą chcemy zapewnić Oddziałowi pozwoli na zachowanie dotychczasowego kontraktu, a być może, w przyszłości, jego zwiększenie, o co dyrekcja WIM nieustanne zabiega w NFZ. Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości i obawy. Jeśli jednak ktoś z Państwa chciałby uzyskać dodatkowe informacje, proszę o wiadomość na adres gkade@wim.mil.pl. Jeszcze raz dziękuję za troskę o los Wojskowego Instytutu Medycznego. Z poważaniem płk dr n. med. Grzegorz Kade rzecznik prasowy Wojskowego Instytutu Medycznego |
monika |
#11 Re: TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"2013-10-12 09:38Dziękujemy za odpowiedź, Wiele kwestii zostało w Pana piśmie poruszone, ale nadal pozostają pewne wątpliwości. Po krótce tutaj pozwolę sobie je nakreślić.
Zastanawiające jest dlaczego "Ten zasłużony oddział ze względów formalnych, niezależnych od władz WIM, "Celem kierownictwa WIM, podejmowanych działań, jest utrzymanie dorobku Kliniki. Dlatego planujemy utworzenie Oddziału Chirurgii Twarzowo-Szczękowej, który wejdzie w strukturę Kliniki Laryngologii. " Jak rozumieć utrzymanie dorobku Kliniki, gdy prosimy o zachowanie całej obecnie prowadzonej przez Klinikę działalności. Jaki wpływ na nowe gabinety - powstałe łącznie z blokiem operacyjnym, obecnej Kliniki Chirurgii Szczękowo Twarzowej, będzie miała nadrzędność przyszłej Kliniki Laryngologii. Czy wspomniana przez Pana autonomia tworzonego w przyszłosci Oddziału Chirurgii Szczękowo-Twarzowej zabezpieczy również niedawno wyremontowane obecne gabinety Poradni Kliniki Chirurgi Szczękowo Twarzowej, w których przyjmowani są stale pacjenci tej kliniki.
Natomiast jeśli potrzebne jest poparcie pacjentów w powyższej sprawie, jak widac mozna je uzyskać. |
akinom |
#12 Re: TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"2013-10-12 12:40Prosze o wyjaśnienie pewnych nieścisłości: Dlaczego gdy prof Krzymański odejdzie na emeryturę "kierowany przez niego oddział musi zaprzestać używania Jak rozumieć że chca Panstwo zachowac autonomię oddzialu z nadzieją na zwiększenie kontraktu na jego działalność, skoro ogólnie jest wiadomym że to kliniki więcej otrzymają, właśnie z racji swej działalności. A jak takie usytuowanie ma polepszyć wykorzystanie bazy łóżkowej?, skoro wcześniej i tak Oddział Otolaryngologii przyjmowal pacjentów laryngologicznych i tych z chirurgii szczękowo-twarzowej. Czyli teoretycznie nic się nie zmieni skoro "to co zmieniamy dotyczy jedynie formy funkcjonowania Kliniki w strukturze WIM"
|
modo66 |
#132013-10-12 18:36Dla mnie także zastanawiające jest jak będzie funkcjonować laryngologia z oddziałem chirurgii szczękowo- twarzowej? jeden blok operacyjny? i gabinety poradni? |
Gość |
#152013-10-14 08:16UWAŻAM ,ŻE TAKA KLINIKA POWINNA ISTNIEĆ W POLSCE, ŻEBY LUDZIE POTRZEBUJĄCY POMOCY NIE MUSIELI SZUKAĆ POMOCY ZA GRANICĄ |
Gość |
#16 Re: Re: TEMAT: Wyjaśnienie Wojskowego Instytutu Medycznego w sprawie petecji "Ratujmy Klinikę (...)"2013-10-14 21:06Szanowni Państwo, w swojej odpowiedzi starałem się rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące obaw podniesionych w petycji. Jeśli jednak pojawiają się kolejne pytania - zapraszam do bezpośredniego kontaktu telefonicznego lub spotkania na terenie WIM. Rozmowa jest najskuteczniejszą formą szybkiej i pełnej wymiany informacji. Jestem przekonany, że dzięki niej będę mógł ostatecznie rozwiać Państwa niepokój. Pozostaję do dyspozycji płk dr n. med. Grzegorz Kade Rzecznik Prasowy Wojskowego Instytutu Medycznego
|
moje |
#17 rokowania2013-10-21 20:51Chciałabym wierzyć, że przyszły Oddział Chirurgii Szczękowo-Twarzowej w strukturze Kliniki Laryngologii, nie podzieli struktury w Oddziale Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej z Pododdziałem Chirurgii Szczękowej w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 w Bydgoszczy. Struktury wyglądają podobnie, ale patrząc na zakres usług w zakresie Chirurgii Szczękowo Twarzowej w Bydgoszczy to jest on znikomy. Nie znam historii powstania takiej struktury w Bydgoszczy, ale jak już zaznaczyłam chciałabym wierzyć że w WIM'ie autonomia Chirurgii Szczękowo Twarzowej będzie zachowana i widoczna łacznie z pełnym zakresem działalności jaką obecnie świadczą, że tak jak my pacjenci doceniamy i staramy się o dalsze trwanie Chirurgii Szczękowo Twarzowej, tak będziemy świadkiem rozwoju powstającego Oddziału do samodzielnej Kliniki. |
ja |
#18 nfz dla leczenia stomatologicznego, w tym chirurgii2013-10-22 10:32https://aplikacje.nfz.gov.pl/umowy/ListaSwiadczeniodawcow.aspx?ROK=2013&OW=07&CITY=WARSZAWA&RW=07&ZO=False&UG=False Zapraszam do lektury, jak NFZ finansuje poszczególne ośrodki zdrowia, szpitale w województwie mazowieckim. Ciekawe jakie kryterium zostało przyjęte do przydzielania tych środków ? |
Monika |
#19 Spotkanie w WIM 16.10.20132013-11-13 15:47Krótka nota po spotkaniu w Dyrekcji WIM z dn.16.10.2013 Potwierdzono nam postawę z komentarza na stronie tej i do tego parę uzupełnień. Klinika Chirurgii Szczękowo Twarzowej będzie istnieć, ale w strukturze Kliniki Laryngologii pod nazwą Oddział Chirurgii Szczękowo Twarzowej. Jest to spowodowane, tak jak pisał Rzecznik Prasowy, odejściem jedynego pracownika naukowego w obecnej Klinice Chirurgii Szczękowo-Twarzowej. Jednak dzięki takiemu połączeniu Oddział Chirurgii Szczękowo Twarzowej zachowa również profil działalności naukowej, a działalność lekarska nawiązując do obecnej w pełni ma pozostać. Poradnie również będą funkcjonować na starych zasadach. Wyremontowany blok operacyjny jest przystosowany do profilu działalności Chirurgii Szczękowo-Twarzowej i głównie będzie na jej usługach. W przypadku zapisów na przyszły rok. W tym roku kończy się trzyletni kontrakt na zabiegi z NFZ dla kliniki. Nowego kontraktu jeszcze nie ma i stąd brak zapisów na rok 2014, zauważcie że dotyczy to również innych klinik w Polsce. Dyrekcja stara się o nowy kontrakt dla Chirurgii Szczękowo-twarzowej nie mniejszy niż w roku obecnym (możliwe że w tym przypadku nasze głosy poparcia dla dalszej działalności kliniki przyczynia się do jego zwiększenia, dlatego też nadal glosy poparcia dla akcji mają znaczenie) . A pacjenci zapisani na listę rezerwową oczekiwania na operację, otrzymają odpowiedź o możliwym jej terminie, jak tylko kontrakt będzie zatwierdzony. Dodam, że na dzień 14.10.2013 głosów poparcia dla petycji zebrano w ilościach: 227 ze strony http://www.petycjeonline.com 172 podpisów indywidualnych w tabelkach 399 głosów w sumie. |
Gość |
#202013-11-20 13:18Bardzo bym chciała, aby klinika nadal istniała. Załamałam sie tą wiadomościa. W listopadzie planowalam jechać na konsultacje, ale niestety powiedziano mi ze nie ma sensu i z tego powodu nie dostalam skierowania na konsulatcje od ortodontki. Pragne byc operowana w tym szpitalu, ponieważ wiem, że tutaj ludzie otocza mnie najlepszą, specjalistyczną opieką. Pochodze ze Szczecina, prosze jestem młoda mam dopiero 17 lat a operacja to mój piorytet, przez ta wiadomość posypały sie całe moje dotychczasowe plany. |
Ten wpis został usunięty przez autora petycji (Pokaż szczegóły)
2013-11-21 05:20- Date of removal: 2013-12-02
- Powód usunięcia:
Monia 2 |
#22 ...z wiara o jak najlepsze rozwiązania dla pacjentów ...2013-12-02 12:40z pisma do rzecznika prasowego z wiara o jak najlepsze rozwiązania dla pacjentów WIM: " Dziękuje za informacje o staraniach WIM do zwiększenia kontraktu dla Kliniki Chirurgii Szczękowo Twarzowej. Myślę że tak złożone starania (z Państwa strony) powinny zaowocować przydzieleniem pożądanego przez Państwa kontraktu z NFZ. Będzie nam niezmiernie milo jak nasze głosy przyczynia się do wzmocnienia sytuacji Kliniki chirurgii szczękowo twarzowej WIM. (...) A nade wszystko mamy wiarę że pacjenci nie ucierpią podczas tych zmian, a odczują same korzyści." |
światło |
#23 rok 2014 ......2013-12-24 21:42Obecny rok zmierza ku końcowi a konkretnych informacji nt funkcjonowania kliniki chirurgii szczękowo-twarzowej nadal brak. Na święta i zbliżający się nowy rok można życzyć sobie i innym by w przyszłości trafili do tak wspaniałego zespołu specjalistów, ale by trafili właśnie do tego sprawdzonego miejsca. Co się dzieje że przekazywane informacje brzmią jak uciszanie tych którzy potrzebują konkretnych decyzji, fachowych porad, sprawdzonych i polecanych specjalistów !!! Czy ktoś w tym kraju jeszcze dba o chorych i potrzebujących specjalistycznej pomocy ? |
Iwona Nowicka |
#24 śmierć mojego syna Kuby Nowickiego2014-01-20 19:35A ja cieszę się, że ta Klinika przestanie istnieć. Po operacji na obu szczękach przeprowadzonej przez dr Przybysza w lipcu 2013 r. zmarł mój jedyny 22 letni syn ze względu na zaniedbanie w opiece medycznej po operacji. Kuba był całkowicie zdrowym chłopakiem który miał całe życie przed sobą. Sprawę jego śmierci prowadzi prokuratura, rzecznik odpowiedzialności zawodowej wojskowej służby zdrowia oraz MON zarządziło tam kontrolę. Mam nadzieję, że sprawa śmierci mojego syna przyczyni się do zaprowadzenia porządku w tym szpitalu. |
Moni |
#25 do Pani Iwony2014-01-22 16:35Pani Iwono współczuje w tej sytuacji, sama przeżyłam śmierć jedynej w swym rodzaju osoby bliskiej - neipowtarzalnej, młodej, ambitnej osoby. Wiem że żadna strata z niczym nie da się porównać, sama w sobie jest wielkim ciężarem. Jednocześnie wiem jak wielkie znaczenie mają opinie na różny temat, emocjonalne niosą ze sobą wielkie energetyczne wsparcie bądź demotywację. Tym samym spokojnie jestem w stanie przyjąć Pani troskę o innych pacjentów tej kliniki, i uwagi na pewne kwestie nad którymi należałoby się zastanowić. Natomiast z pełnymi oskarżeniami bym się wstrzymała. Jest wielu pacjentów zadowolonych, wielu którzy doceniają pracę tej kliniki. Nade wszystko w podjęciu leczenia ortodontycznego i chirurgicznego wad zgryzu wiemy że idzie wysiłek, poświęcenie ze strony pacjentów, jak i pewne ryzyko. Ryzyko dotyczy głównie operacji pod narkozą i nie dotyczy one tylko operacji wad zgryzu, a wszystkich operacji przeprowadzanych pod narkozą. W moich zyczeniach będzie również by działalność kliniki chirurgii szczękowo-twarzowej w WIM nadal istaniała, bo wiem że są tam lekarze których praca niesie pomoc pacjentom. |
|
#RatujmyFyrtel
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
NIE dla wyburzenia "Pałacyku pod Pszczółką" w Limanowej
Poprawa prawa! Nieuczciwym najemcom mówimy Nie
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
NIE farmom fotowoltaicznym w okolicy Źródeł Łyny #RatujmyŁynę
Apel o kontynuację budowy CPK
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Apel do Pani Prezydent Aleksandry Kosiorek o uniemożliwienie zabudowy zielonych i leśnych terenów przy ulicach Bosmańskiej i Śmidowicza oraz wprowadzenie konkretnych zmian do MPZP dzielnicy Oksywie.
2525 Utworzone: 2025-04-16
Wyżywienie w placówkach szkolnych i przedszkolnych w gminie Grodzisk Mazowiecki 2024/2025
373 Utworzone: 2025-05-08
Petycja w sprawie objęcia ochroną Stawów Podgórzyńskich
2021 Utworzone: 2025-05-03
Petycja w sprawie zabytkowej wiaty Szczecin-Pogodno
110 Utworzone: 2025-05-10
Protest przeciwko planom wycinki lasów na Lublinku w Łodzi, co umożliwia przyjęty mpzp
2765 Utworzone: 2025-04-10
Więcej połączeń z Kamienia Pomorskiego do Szczecina – dla studentów, pracujących i mieszkańców!
79 Utworzone: 2025-05-11
Wniosek o przywrócenie połączenia lotniczego Kraków (KRK) - Reykjavik (KEF) Request for the Reinstatement of the Kraków (KRK) - Reykjavik (KEF) Flight Connection
66 Utworzone: 2025-05-11
Stop przemocy wobec medyków - medyczna niebieska karta, rejestr agresywnych pacjentów teraz!
12407 Utworzone: 2025-04-29
Petycja przeciwko wycince alei wiązów i klonów na ul. Wojska Polskiego
1042 Utworzone: 2025-05-03
Nie dla sprzedaży terenu Parku Rozkówka w Będzinie! - List Otwarty
349 Utworzone: 2025-05-07
Przywrócenie do użytku linii kolejowej 176 Racibórz Markowice -- Olza
105 Utworzone: 2025-05-09
DOŚĆ PARALIŻU KOMUNIKACYJNEGO PRZY MC DONALD`S W WESOŁEJ!! ŻĄDAMY PILNEJ PRZEBUDOWY SKRZYŻOWANIA TRAKTU BRZESKIEGO I UL. PIŁSUDSKIEGO AŻ DO SULEJÓWKA!!
686 Utworzone: 2025-04-28
#RatujmyFyrtel
5513 Utworzone: 2025-04-30
Dożywocie to za mało — chcemy realnych kar za śmierć dzieci z rąk oprawców!
297 Utworzone: 2025-05-09
Nie tędy droga Elblągu!
54 Utworzone: 2025-04-30
PROŚBA DO WŁADZ MIASTA TORUNIA O RATOWANIE WINNICY WSCHODNIEJ
660 Utworzone: 2025-04-16
Petycja do Prezydenta Miasta Biała Podlaska o usunięcie flagi Ukrainy z budynku urzędu
328 Utworzone: 2024-11-23
Petycja w sprawie sprzeciwu wobec zamknięcia oddziałów ginekologiczno-położniczego oraz noworodkowego w Szpitalu w Gostyniu
2615 Utworzone: 2025-05-06
Petycja w sprawie zapewnienia rodzicom dzieci hospitalizowanych w oddziałach intensywnej terapii całodobowego towarzyszenia rodzica.
65613 Utworzone: 2025-02-13
Ścieżka pieszo-rowerowa Dywity - Brąswałd
66 Utworzone: 2025-05-05