APEL PRZECIWKO PLANOM UNICESTWIENIA REDUTY ORDONA
Skontaktuj się z autorem petycji
uważam to miejse za pomnik pamieci narodowej ze wzgledu na szacunek dla tych,któwrzy polegli walcząc o wolność narodu. Oprócz tego sądze, że miejsca takie jak Reduta, gdzie poległo kilkuset żołnierzy tak polskich jak i rosyjskich w wyniku wybuchu prochowni nie daje szans oczyszceenia terenu z wszystkich ludzkich szczątków i na zawsze pozostanie specyficnym cmentarzem. Powinno w związku z tym być traktowane zgodnie z międzynardowymi ustaleniami dotyczącymi cmętarzy wojskowych podlegających ochronie niezależnie od narodowości poległych. (tak właśnie są traktowane tereny szańców i wspólne mogiły rosjan, polaków i francuzów na polach bitwy pod Borodiny) To z czysto ludzkiego względu.
Przykro mi ale ...
Nie chce pomników wojny przegranej wojny. Do dziś nie czuję ducha wygranej II wojny światowej. Polacy są ofiarami do dziś - bez swojego rządu, bez swojego przemysłu, a niedługo bez swojej ziemi.
Lepiej zająć się odzyskiwaniem niepodległości Polski niż marnować siły na rozkopywanie czegoś co już jest zniszczone. Kiedy odzyskamy prawdziwą niepodległość będziemy mogli wychowywać dzieci w duchu patriotyzmu. Teraz nie ma w planach ministerstwa edukacji nawet takiej opcji.
Czy może istnieć Polski duch bez Polskiego ciała?
Re: Przykro mi ale ...
#204: Jacek P. - Przykro mi ale ...
Panie Jacku - to działa odwrotnie - musimy obudzic w naszych bliskich i znajomych polskiego patriotycznego ducha - a cialo pojawi się jako jego rezultat. Wielu Polaków ma tego ducha tylko trochę uspionego.
pozdrawiam Stanislaw
Ojczyzna to ziemia i groby...
Historia to nie tylko książka, ale i Miejsca Pamięci, a one to hołd dla Tych Wszystkich, którzy walczyli o WOLNOŚĆ i w walce tej polegli.
Możemy oddać im hołd w walce o należyte uczczenie tych miejsc.
Cześć i Chwała Bohaterom!
Trzeba dbać o to co Polskie , pamiątki ,kulturę , tradycje , POLskosc.
Historia dla naszych władz nic nie znaczy ważny jest profit od dewelopera.Nie ma na to mojej zgody!
- właściwe ujęcie polityki historycznej
Andrzej Niedzielski
Warszawa, Ursynów, Kabaty
| This discussion has been closed. |
Re:
#177: -
Bez przesady , obecnie wszyscy politycy są siebie warci - bez względu z jakiego są ugrupowania - to wszystko bez wyjątku są stworzenia (nie jestem w stanie nazwać ich ludźmi) chore na władzę.