Dziś do Warszawy, jutro do Strasburga - 5h elektroradiologów
Skontaktuj się z autorem petycji
Więcej godzin= mniej potrzebnych pracowników.
Zaczęłam pracować zaraz po zakończeniu szkoły. Urodziłam troje dzieci,wychowałam je. Dałam Państwu wykształconych obywateli, poświęcając swoją kkarierę (byłam na urlopach bezpłatnych) Wróciłam do pracy i dwa lata przed emeryturą zabrano mi 5 godzinny dzień pracy, wcześniejszą emeryturę. Potraktowano mnie jak najgorszy śmieć twierdząc, że wojsko, polcja wybierali świadomie swój zawód dlatego im nie wolno zabierać, a my elektroradiolodzy to chyba byliśmy nieświadomi(teraz bym powiedziała,, naćpani"). Tak samo potraktowali mojego męża, który pływał na rybakach po 6miesięcy na statku zostawiając mnie samą z trójką dzieci. Nikt nie użalał się nade mną tak jak nad,, biednymi"żonami wojskowych. Nabawił się reumatyzmu i teraz też go pozbawiono wcześniejszej emerytury. Czuję się podwójnie pokrzywdzona i oszukana.
Dlaczego protestujemy?
Polski Sejm, Senat, Rząd, Bul, TK i pracodawca pokazali Ci figę z makiem - odebrali prawa słusznie nabyte (skróconą dobową normę czasu pracy) nie dając w zamian żadnej rekompensaty. Pracujesz wiele lat w warunkach szkodliwych, chemia, promieniowanie, silne pole... a może nawet straciłeś pracę. Chcemy takiego samego poszanowania naszych praw socjalnych, jakie otrzymali mundurowi, górnicy, stoczniowcy... a nawet UBecy!!! Czas najwyższy szykować skargę do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Jeśli oczekujesz rekompensaty za utracone prawo do 5h, podpisz petycję ws. skargi do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.
obecnie czuję się oszukany straciłem zdrowie i 5 godzin
Bo tak jak wielu innych techników czuje się skrzywdzona oraz dyskryminowana decyzja rządu wprowadzającą w życie ustawę bez rekompensaty finansowej za dodatkowe 50% czasu pracy i wyrokiem TK!!!
Cofnięcie praw nabytych jest nieuczciwe i bezprawne. Tym bardziej,że w innych sektorach jak policjanci czy wojskowi prawa te zostały zachowane.
Wynagrodzenie o ile mozna to tak nazwac.
Uwazam ze pracownicy z np 30letnim stazem zarabiaja smieszne pieniadze, moim zdanie za ta odppwiedialnosc i stres zbyt niskie wynagrodzenie.
Jest nas około 10 tysięcy techników elektroradiologii a wpisów niecałe 200 WSTYD!!!!! naprawdę Wam niezależy!!!!!! gdzie solidarność zawodowa!!!!!! choć raz pokażmy że MOZEMY!!!!!!!!!!
W zawodzie 31 lat żadnych perspektyw,czuję się oszukany.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Żądam przywrócenia 5-godz.dnia pracy
A najzabawniejsze jest to że pracuję więcej a zarabiam mniej bo owszem podstawa została ta sama ale dodatki za święta i nocki liczone są ze 165 godzin a nie 110. To jest niezły przekręt. Dyrekcja jeszcze na nas zaoszczedzila.
Nikt i żadna wydumana idea nie ma prawa nam tego odbierać po tylu latach pracy!
Powtarzam się może ale zaangażowanie jak i zainteresowanie w wypełnianiu tej ankiety jest bez mała zerowe a zarówno w MOZ jak i w depertamentach wydziału zdrowia przy zarządach wojewódzkich czy w dyrekcjach placówek zdrowia są osoby które śledzą tego typu strony a więc takie zaangażowanie z naszej strony przekłada się potem na postrzeganie i traktowanie naszej grupy zawodowej.Zamiast narzekać mobilizujmy nasze środowisko do większej aktywności !!!!!!!!!!!
Dlatego, że nie mogę znieść że w tym kraju traktuje się rózne grupy zawodowe wybiórczo.Jednym zmienia się warunki pracy z dnia na dzień ,innym zachowuje się prawa nabyte.Po 35 latach pracy w zawodzie technika elektroradiologii z dnia na dzień niemalże każe mi się pracować 7 lat dłużej.Jest to nieludzkie i upokazające .Wydłuża się czas pracy z 5 na 7,35godz.dziennie nie płacąc za wydłużony czas pracy ani grosza ,obniżajac de facto i tak niskie zarobki ,żenada .I to ma być państwo Prawa a wyrok Trybunału kompromituje je .
| This discussion has been closed. |