Petycja przeciwko uchwale Sejmiku Smog Kraków

Bronowice

/ #2 inne rozwiązania

2016-01-18 08:26

Jeśli miasto boi się powstania kominków to niech wprowadzi regulacje przy wydawaniu pozwoleń na budowę. W tym momencie nie ma możliwości aby uzyskać PnB z ogrzewaniem na paliwa stałe. Ludzie, którzy decydują się na budowę domu są świadomi wszelkich ograniczeń.
My w 2013 roku dostaliśmy PnB domu z piecem gazowym oraz kominkiem. W 2015 roku zbudowaliśmy kominek – nie tani, nie byle jaki. EKOLOGICZNY, który kosztował nas więcej niż cała instalacja CO. Ma różne certyfikaty zgodności, nie jest to pierwsze lepsze palenisko. Skoro Kraków wydał pozwolenie to niech poniesie za o odpowiedzialność. Nie wyobrażam sobie aby nie móc w nim okazyjnie palić drewnem.
Wprowadźcie regulacje odnoście jakości paliw, klas pieców/kominków. Pomyślcie o zmianach w komunikacji dla przyjezdnych z Krakowa aby ograniczyć ruch samochodowy.
Jest to znowu nierówne traktowanie praw człowieka, bo dlaczego w Krakowie jesteśmy inaczej traktowani niż w całej Polsce? Dlaczego jesteśmy inaczej traktowani niż mieszkańcy miejscowości podkrakowskich, które mają taki sam wkład w zanieczyszczenia?
Pozbawienie mnie możliwości zapalenia okazyjnie w kominku, odbieram jako przykład nierównego traktowania. Dlaczego ja nie mogę zapalić w kominku a sąsiad 50m dalej mieszkający poza granicami administracyjnymi Krakowa może palić węglem i jeszcze drewnem w kominku?
Prosimy o rozwiązania z głową!