PROTEST PRZECIW USTAWIE NOWE PRAWO GEOLOGICZNE I GÓRNICZE
mocnynarek |
/ #831 Re: Re: Mili (i mniej mili) Państwo! ; W uzupełnieniu do "alternauty":2011-12-04 20:56#815: ptasiek - Re: Mili (i mniej mili) Państwo! ; W uzupełnieniu do "alternauty": - Widziałem aż za dużo beznadziejnie merytorycznie napisanych i źle adresowanych petycji. Ewentualne błędy czy "kłamstwa i manipulacje" ma wykazać i odrzucić organ, do którego skarga jest adresowana. Przede wszystkim zaś, właśnie on w swojej odpowiedzi, nie powinien wprowadzać w błąd = kłamać i manipulować. Nie powinien też celowo zwlekać z odpowiedzią. - Zauważyłem przynajmniej jeden ważny i chyba niedoceniony w dyskusji artykuł (Konstytucja RP)
Art. 74.
... z którego przestrzeganiem i realizacją nałożonych nim obowiązków "władza publiczna" wszelkiego szczebla ma problem. Przykład "z góry" (całkiem świeży) - wypowiedź Premiera przy okazji mianowania nowego Ministra Ochrony Środowiska - technokraty z Ministerstwa Gospodarki, w której w sposób nieproporcjonalny, wręcz jednostronny potraktował On proekologiczne organizacje pozarządowe jako "ekoterrorystów", faworyzując jednocześnie interesy "kół gospodarczych". To jest prawdziwa manipulacja, na etapie przygotowania rzeczywistych działań, mogących większość z nas dotknąć. Przykład z dołu, nieco starszy, ale tym samym ciągłość pewnej patologii potwierdzający - niezależnej od "koloru" władz "centralnych" - Burmistrz M i G Mirsk, będący jednocześnie Organem Adm. w postępowaniu dot. lokalizacji inwestycji - budowy kolei gondolowej i infrastr. narc. na Stogu Izerskim, oskarża w mediach pewną organizację ekologiczną o opóźnianie realizacji tej wiekopomnej dla gminy inwestycji. Faktycznie zaś to właśnie on nie dopełnił swych obowiązków, polegających na zebraniu wszelkich wymaganych ustawowo uzgodnień. Po złożeniu przez tą organizację zawiadomienia do prokuratury właściwe uzgodnienia z organem szczebla regionalnego (tu = wojew.) uzupełniono. Tym się już Burmistrz nie chwalił i wątpię by przeprosił czy podziękował tej organizacji za pomoc w przestrzeganiu prawa. Mam jeszcze przykład własny ( nie mylić z prywatny) z "poziomu" regionalnego - wojewódzkiego, którym jednak podzielić się nie mogę, dla dobra sprawy, która może być przedmiotem zawiadomienia do prokuratury. Dlatego też nie podpisuję się tu z imienia i nazwiska, jak mam w zwyczaju. - Nie mówiłem, że przeczytałem całe to forum "dyskusyjne" (bardzo), napisałem co rzuca się w oczy. - Nie wychwalałem autorek petycji, w tym także ich "zdolności", a szczególnie przy użyciu epitetów "światłe" czy "oświecone". Wystarcza mi, że powołały się na art. konst. jw. - Wyrazy szacunku składam komu chcę, wedle własnego uznania. - nie użyłem pojęcia, które zostało mi przypisane - jak rozumiem - cudzysłowem i KRZYKIEM: "GRUPY NACISKU" Przykład "osoby niepełnosprawnej" jest dla niektórych za trudny. Z przykrością informuję, że znalezienie przykładu łatwiejszego jest za trudne dla mnie. Cóż, to brak doświadczeń, wynikajacy z życia w kręgu, w miarę normalnych ludzi. |
|
Apel do Prokuratora Generalnego Adama Bodnara
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
WSTRZYMAĆ ZAPRZYSIĘŻENIE!
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Społeczny apel o jawność działań Policji w sprawie Beaty Klimek
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
APTEKA DLA PACJENTA, A NIE TYLKO DLA APTEKARZA. APEL O POTRZEBNĄ DEREGULACJĘ PRAWA
23126 Utworzone: 2025-05-26
Apel o uczciwość przy ustalaniu poziomu potrzeby wsparcia
458 Utworzone: 2025-06-17
Apel do Prokuratora Generalnego Adama Bodnara
14147 Utworzone: 2025-06-23
PETYCJA W SPRAWIE PRZYWRÓCENIA STAŁEJ KONTROLI NA GRANICY POLSKO-NIEMIECKIEJ
754 Utworzone: 2025-07-01
Murem za naturą: apel w obronie medycyny naturalnej
12116 Utworzone: 2025-01-30
Bezpieczeństwo przy drogach wojewódzkich na terenie powiatu łańcuckiego
72 Utworzone: 2025-06-16
Uczciwe wybory wymagają zaufania – apel do Premiera RP
26 Utworzone: 2025-07-05
STOP dla lokalizacji kamieniołomu Jurczyce w Krainie Wygasłych Wulkanów
3666 Utworzone: 2025-03-18
Utworzenie pokoi ciszy w szkołach powiatu kościerskiego
47 Utworzone: 2025-07-04
Chrońmy prawo do wyboru medycyny naturalnej w profilaktyce naszego zdrowia!
1468 Utworzone: 2024-12-08
PETYCJA O STWORZENIE JEDNOLITYCH STANDARDÓW OPIEKI NEONATOLOGICZNEJ W POLSCE
4645 Utworzone: 2025-05-30
PETYCJA DO MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI. DOŚĆ BIERNOŚCI WOBEC PRZEMOCY, NĘKANIA, STALKINGU I SLAPP. CZAS NA REALNE DZIAŁANIA!
14 Utworzone: 2025-07-05
STOP przetargowi na obiekcie "Jagiellonka"!!!
820 Utworzone: 2025-06-24
Sprzeciw wobec utworzenia Centrum Integracji Cudzoziemców w Szczecinie oraz przymusowej relokacji nielegalnych migrantów w naszym mieście!
704 Utworzone: 2025-05-14
Zagórze (gmina Białogard): Apel o ochronę siedliska zagrożonego budową ścieżki rowerowej
89 Utworzone: 2025-07-02
Protest w sprawie usunięcia z MPZP planowanych dróg 1KDL i 1KDZ łączących drogę krajową nr 78 z ulicą Władysława Łokietka / Suchogórską w Bytomiu Stolarzowice
367 Utworzone: 2025-06-30
Petycja do Rady Miasta Poznania i Prezydenta Miasta Poznania w sprawie utworzenia parku na południe od ulicy Hetmańskiej, w kwartale ulic Hetmańska, Dmowskiego, Krauthofera i Górecka
306 Utworzone: 2025-06-30
Petycja w sprawie odwołania Marszałka Województwa Lubuskiego
1219 Utworzone: 2025-06-29
Petycja o budowę rond zamiast sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach Obwodnicy Witomińskiej z ul. Kielecką i ul. Chwarznieńską w Gdyni.
143 Utworzone: 2025-06-19
O ustanowienie w Warszawie pomnika przyrody "Dąb Geralt"
24744 Utworzone: 2025-05-13