Ocalmy augustowskie kasztanowce przed wycinką powiatu

Zarząd Powiatu Augustowskiego
Starosta Jarosław Szlaszyński
Wicestarosta Dariusz Szkłądź

PETYCJA W SPRAWIE OCALENIA KASZTANOWCÓW NA ULICY KOŚCIELNEJ W AUGUSTOWIE PRZED WYCINKĄ POWIATU

kasztanowce.jpeg

My, niżej podpisani, zwracamy się do Zarządu Powiatu Augustowskiego z apelem o rezygnację z wycinki pięknych kasztanowców towarzyszących nam od dziesięcioleci na ulicy Kościelnej. Zwracamy się z petycją o natychmiastową zmianę planów, pozostawienie naszych kasztanowców i przeprowadzenie remontu z najwyższą dbałością o ich dobrostan.

Z przerażeniem przyjęliśmy informację, że Powiat planując remont ulicy Kościelnej, zaplanował wycięcie w pień wszystkich kasztanowców co do jednego. Tymczasem remont jest możliwy z zachowaniem istniejącego drzewostanu. Projekty umieszczone na BIP dowodzą jasno, że drzewa mogą pozostać na swoim miejscu. Jesteśmy zdania, że zamiast płacić za wycinkę dorodnych drzew, Starosta powinien zainwestować w pielęgnację kasztanowców, budowę linii nawadniającej oraz systemu napowietrzania brył korzeniowych.

Kasztanowce na ulicy Kościelnej tworzą wspaniały klimat. Zacieniają chodniki oraz ulicę, dają uglę w upalne dni, wyciszają przestrzeń, oczyszczają powietrze i sprawiają, że jest to jedna z najpiękniejszych uliczek w mieście. Sąsiedztwo Bazyliki oraz Rynku Zygmunta Augusta podnoszą znaczenie istniejącego drzewostanu dla wizerunku całego Miasta Augustów. Zdajemy sobie sprawę, że istnieją inwestycje publiczne, których nie da się zrealizować bez wymiany drzewostanu. W tym jednak przypadku planowany remont w żaden sposób nie wymusza wycinki. Nowa ulica i chodniki wśród kilkudziesięcioletnich kasztanowców będą wyglądać pięknie. Będą cieszyć mieszkańców i turystów.

Apelujemy do Zarządu Powiatu o zmianę planów i rezygnację z wycinki kasztanowców na Kościelnej. To ulica w sercu Miasta Augustowa, którego mieszkańcy chcą zachowania pięknych drzew. Chce ich zachowania również Burmistrz Miasta i Rada Miejska. W tej sytuacji uważamy, że organ, który nie pochodzi z bezpośredniego wyboru mieszkańców miasta nie ma prawa decydować wbrew ich potrzebom i wycinać drzewa w sercu Augustowa, który jest uzdrowiskiem. Powiat o swych planach nie informował mieszkańców miasta, nie prowadził konsultacji, nie zorganizował żadnego spotkania w tej sprawie. Wzywamy do rezygnacji z wycinki i uszanowania przez Zarząd Powiatu Augustowskiego woli mieszkańców miasta.

Mieszkańcy Augustowa    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy Augustowa do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.