ODWOŁANIE ZARZĄDU WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO

Do Marszałka Województwa Dolnośląskiego,

my, Publiczność Teatru Polskiego we Wrocławiu oraz Stowarzyszenie Widzów Teatrów Publicznych domagamy się odwołania obecnego Zarządu Urzędu Marszałkowskiego we Wrocławiu:

Cezarego Przybylskiego – Marszałka Województwa Dolnośląskiego

Ewy Mańkowskiej – Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego

Iwony Krawczyk- Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego

Jerzego Michalaka – Członka Zarządu Województwa Dolnośląskiego

Tadeusza Samborskiego – Członka Zarządu Województwa Dolnośląskiego.

Zarząd Województwa Dolnośląskiego jest  odpowiedzialny za wybór Cezarego Morawskiego na dyrektora Teatru Polskiego, świadomie i z premedytacją doprowadzając tym do dewastacji Teatru Polskiego we Wrocławiu, jednej z największych i najważniejszych scen w całej Europie.

Zarząd swoimi działaniami szkodzi  polskiej kulturze i wizerunkowi Wrocławia na kulturalnej mapie świata.

Jako publiczność nie dajemy zgody na niszczenie publicznej instytucji, która od lat była naszą chlubą.

Nie dajemy zgody  na masowe zwalnianie wybitnych aktorów, artystów i współtwórców tej sceny oraz  na bezwzględne ściąganie z afisza spektakli wielkich reżyserów; na niszczenie teatralnych działów literackich i edukacyjnych oraz kompromitujące i kłamliwe działania obecnego dyrektora Cezarego Morawskiego oraz nowoprzyjmowanych, niekompetentnych osób, które sprowadza do teatru.

Nie dajemy zgody na ten artystyczny i polityczny wandalizm.

Publiczność Teatru Polskiego we Wrocławiu    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Publiczność Teatru Polskiego we Wrocławiu do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.