Ograniczenie tonażu samochodów przejeżdzających przez przez wsie Bobrowiec i Kamionka

Szanowni Państwo

Uprzejmie proszę o wsparcie inicjatwy ograniczenia tonażu samochodów przejeżdżających  przez wsie Bobrowiec i Kamionka (woj. Mazowieckie, powiat Piaseczno). Miejscowości te są stosunkowo niewielkie, jednak o dużym zagęszczeniu zabudowy mieszkaniowej.  Drogi i chodniki dla pieszych są wąskie. Niestety w ostatnich latach dramatycznie wzrosła liczba przejazdów samochodów typu TIR, szczególnie przez ulice Główną i Mazowiecką. Dosłownie domy się trzęsą podczas przejazdów tych pojazdów, nie wspominając o bezpieczeństwie rowerzystów i pieszych w tym dzieci poruszajacych się ciągami komunikacyjnymi. Kilka lat temu, przez obie miejscowości mogły przejeżdżać samochody o tonażu do 12T. W tej chwili nie ma żadnych ograniczeń, Nie rozumiem, dlaczego gmina Piaseczno i/lub starostwo w Piasecznie, remontując drogi, zmienili przepisy bez wcześniejszej konsultacji z mieszkańcami. Efektem tego jest ponad 100 Tirów przejeżdżających przez obie wsie - ponieważ skracają sobie drogi.

Domagam się zatem ustanowienia zakazu przejazdu samochodów o tonażu powyżej 12 ton przez wsie Kamionka i Bobrowiec,

Podpisując, upoważniam Rafał Muc do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.