Petycja do NRA i KRRP w sprawie bezzwłocznego zajęcia stanowiska dotyczącego bezprawnego ograniczania praw i wolności obywatelskich pod pretekstem walki z pandemią SARS-CoV-2.

Przechwytywanie4.JPG

"Palestra jest dla każdego obywatela szańcem przeciwko gniewom i gwałtom władzy, przeciwko naruszycielom praw i prześladowaniom." Pierre-Antoine Berryer

Stowarzyszenie Prawników Głos Wolności (www.gloswolnosci.pl), zrzeszające m.in. adwokatów i radców prawnych, podejmujące szereg działań mających na celu obalenie wadliwych regulacji prawnych, wprowadzonych pod pretekstem zwalczania epidemii wywołanej wirusem SARS-CoV-2, apeluje do NRA i KRRP o bezzwłoczne zajęcie stanowiska dotyczącego bezprawnego ograniczania praw człowieka i obywatela gwarantowanych Konstytucją RP, pod pretekstem pandemii SARS-CoV-2.

Wprowadzane przez władze ograniczenia dotyczą najważniejszego atrybutu człowieka i obywatela w demokratycznym państwie prawnym, czyli szeroko rozumianej wolności.

Ograniczenie praw obywatelskich w postaci m.in. swobody zgromadzeń, wolności przemieszczania się, przymusowej kwarantanny, czy poddawania się określonym procedurom paramedycznym (np. nakazowi zakrywania ust i nosa) nastąpiło na mocy rozporządzeń, wydanych bez uzyskania przez Radę Ministrów - wymaganych dyspozycją art. 46a ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi - danych od właściwych ministrów oraz wojewodów, odnośnie do stanu epidemii lub stanu zagrożenia epidemicznego o charakterze i w rozmiarach przekraczających możliwości działania właściwych organów administracji rządowej i organów jednostek samorządu terytorialnego. Co więcej, ww. rozporządzenia nie wypełniają wymogów prawnych określonych w art. 92 ust. 1 w związku z art. 8 ust. 2 Konstytucji RP).

W konsekwencji, już tylko z tego względu, ww. rozporządzenia w zakresie ustanowionych w nim ograniczeń praw i wolności obywatelskich nie mogą stanowić podstawy prawnej do kreowania obowiązków określonego zachowania się obywateli.Powyższe potwierdzają liczne orzeczenia sądowe, w tym Izby Karnej Sądu Najwyższego, wskazujące na bezprawność ograniczania konstytucyjnych praw i wolności obywatelskich przez przepisy rozporządzeń, a wątpliwości w tym zakresie w swoich stanowiskach wyrażał także Rzecznik Praw Obywatelskich.

Nie sposób również pominąć narastającego problemu segregacji sanitarnej, nielegalnie stosowanej m.in. w szkołach, szpitalach, na uczelniach wyższych czy w zakładach pracy. Ta bezprecedensowa praktyka, przypominająca działania opresyjnego państwa, nosząca znamiona totalitaryzmu sanitarnego, ogranicza obywatelom dostęp do kolejnych konstytucyjnie gwarantowanych praw, w tym prawa do pracy, czy prawa do nauki.

Środowisko prawnicze, jak żadne inne, powinno wyrazić wobec takich praktyk zdecydowany sprzeciw, tym bardziej, że przyjęcie szczepionki w dalszym ciągu jest nieobowiązkowe, zaś zarówno eksperci, jak i sami producenci szczepionek przyznają, iż szczepienia przeciwko Covid-19 nie chronią przed zachorowaniem, ani przed transmisją wirusa na inne osoby.

Wobec tak rażących naruszeń w zakresie zasad stanowienia i przestrzegania prawa oraz bezprecedensowego i bezprawnego ograniczania praw i wolności obywatelskich przez władzę wykonawczą, NRA oraz KRRP jako organy samorządu adwokackiego i radcowskiego powinny wyrazić swój stanowczy sprzeciw.

Brak zdecydowanej reakcji stanowi milczące przyzwolenie środowiska prawniczego dla bezprecedensowych praktyk opresyjnego państwa, stoi w sprzeczności z głównym celem wykonywania zawodów prawniczych, jakim jest przyczynianie się do ochrony i umacniania porządku prawnego Rzeczypospolitej Polskiej.

Pozostając w przekonaniu, że przedstawione argumenty skłonią prezydia NRA i KRRP do wyrażenia jednoznacznego, publicznego sprzeciwu wobec permanentnego naruszania praworządności w opisanym wyżej zakresie, oczekujemy na pilne sformułowanie i opublikowanie takiego stanowiska, jak również przekazanie go najwyższym organom państwowym, prezesom sądów powszechnych i administracyjnych oraz Rzecznikowi Praw Obywatelskich.

Prezes Stowarzyszenia Prawników Głos Wolności

not. Beata Zdziebłowska-Gidian

Stowarzyszenie Prawników Głos Wolności    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Prawników Głos Wolności do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.