Petycja do Prezesa Rady Ministrów Pana Mateusza Morawieckiego ws. jednorazowego dodatku inflacyjnego dla nauczycieli

Gwałtowny wzrost inflacji w 2022 roku znacząco obniżył realną wartość wynagrodzeń nauczycieli. Czynniki finansowe nie nakłaniają do pozostania nauczycielem i zachęcają pedagogów do zmiany zawodu.

Zamrożenie wzrostu wynagrodzeń nauczycieli jeszcze w 2021 roku spowodowało realny spadek płac tej grupy zawodowej również w roku 2022. Apele związków zawodowych i zgłaszane poprawki do ustawy budżetowej i rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki o zwiększenie wynagrodzeń nauczycieli były nieustannie odrzucane.

Podwyżka wynagrodzeń w maju 2022r. o 4,4 proc., szczególnie w obliczu ówczesnej inflacji ok 8%, stała się wyłącznie przyczyną narastającego zniechęcenia i frustracji. W konsekwencji wiele osób zrezygnowało z pracy w oświacie. Skutkiem tego są olbrzymie braki kadrowe w obecnym roku szkolnym.

Bardzo źle została również przyjęta podwyżka wynagrodzenia od września br. wyłącznie dla nauczycieli początkujących z pominięciem nauczycieli o dłuższym stażu.

Podwyżka ta zresztą spowodowała tylko nieznacznie przekroczenie pensji nauczyciela początkującego nad pensję minimalną w gospodarce, planowaną od stycznia 2023 roku. Nadal więc młodzi nauczyciele z tytułem magistra będą zarabiać na poziomie pensji minimalnej. Decyzja ta podzieliła środowisko, spowodowała rozczarowanie i niezadowolenie ponad 80% nauczycieli o dłuższym stażu, doświadczeniu.

Galopująca inflacja, która aktualnie za listopad sięga ok 17,5% w zestawieniu z zarobkami nauczycieli, brakiem realnych podwyżek i zapowiedzią wzrostu wynagrodzeń od stycznia tylko o 7,8% pogłębia w nauczycielach poczucie niesprawiedliwości społecznej w stosunku do innych grup zawodowych.

Dlatego domagamy się wypłacenia jednorazowego dodatku inflacyjnego z niewykorzystanej kwoty rezerwy budżetowej na rok 2022. Jednorazowy dodatek inflacyjny nie rozwiąże problemów płacowych i kadrowych w oświacie, ale zminimalizuje na chwilę olbrzymi spadek realnej płacy nauczycieli.

Okręg Małopolski ZNP    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Okręg Małopolski ZNP do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.