Petycja do Prezydenta Poznania ws. ponownego uruchomienia pływalni Olimpia

Szanowny Pan

Prezydent m. Poznania

Jacek Jaśkowiak

Zwracamy się z apelem o przywrócenie działania pływalni krytej “Olimpia” przy ulicy Taborowej w Poznaniu.Obiekt ten, dotąd będący we władaniu Policji, przez lata służył nam, mieszkańcom Poznania - w szczególności mieszkańcom grunwaldzkich
i junikowskich osiedli. Był i nadal pozostaje jedynym takim obiektem w tej części miasta. Obiekt był dostępny dla szerokiej publiczności - nie tylko dla uczniów grunwaldzkich szkół, ale i dla seniorów, których na naszym obszarze mieszka wielu,
a dla których daleka podróż do oddalonych basenów jest barierą, podobnie jak ich dostępność wyłącznie w godzinach wczesno porannych lub wieczornych.

111_olimpia_x.jpg

W momencie zamknięcia pływalni latem 2018 roku utraciliśmy praktycznie jedyną możliwość tak bezcennej dla zdrowia i uniwersalnej aktywności fizycznej jak pływanie.W tym roku remont pływalni był przedmiotem zgłoszenia do Poznańskiego Budżetu Obywatelskiego. Projekt został jednak odrzucony. Uzasadnienie: obiekt nie jest własnością miasta i nie może wejść pod głosowanie w PBO.

Wiemy, że dobiegają końca działania na linii władze miasta - policja zmierzające
do przekazania miastu budynku. Wiemy też, że przywrócenie pływalni funkcjonalności wymaga stosunkowo niewielkich nakładów (tzn. wielokrotnie niższych niż budowa nowego obiektu) i niewiele czasu (bardziej miesięcy niż lat). Uważamy, że władze miasta powinny podjąć się tego zadania, a jeśli przekracza to możliwości budżetu miasta to apelujemy o umożliwienie umieszczenia projektu renowacji pływalni
w kolejnej, najbliższej edycji PBO.

Justyna Klak-Nowakowa (Rada Osiedla Grunwald Południe)    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Justyna Klak-Nowakowa (Rada Osiedla Grunwald Południe) do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.