Petycja o przywrócenie ciszy na akwenie jeziora Złotnickiego.

Na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach, kierujemy do Rad Powiatów Starostw Powiatowych w Lubaniu oraz Lwówku Śląskim petycję o przywrócenie ciszy na akwenie jeziora Złotnickiego. Jezioro Złotnickie jak również teren wokół niego, jest obszarem o zróżnicowanym ekosystemie.
Teren ten wpisany jest w Obszar Chronionego Krajobrazu. Jest to miejsce odpoczynku wielu osób, a przebywanie nad jeziorem jest okazją do tego, aby oderwać się od codzienności. Jest to najbliższy teren w odległości od Gryfowa Śląskiego, by chociaż trochę pobyć w ciszy i gdzie powinien panować spokój. Spokój ten i cisza niestety są zaburzane przez łodzie oraz skutery wodne o napędach spalinowych. Spędzając czas nad jeziorem Złotnickim zostaje zakłócony spokój osób tam
przebywających. Właściciele motorówek i skuterów poruszają się po jeziorze z dużą prędkością, lekceważą kąpieliska. Często zdarza się, że pływają w bliskiej odległości ludzi będących w wodzie.
Hałas, który wywołują w/w sprzęty niestety również nie nastraja do odwiedzania tego terenu. Pędzące łodzie oraz skutery są również utrapieniem dla wędkarzy, którzy przychodzą nad jezioro odpocząć i oddać się swojej pasji, jaką jest wędkarstwo. Łodzie motorowe oraz skutery zanieczyszczają środowisko spalinami, a wytwarzane przez nie fale niszczą brzegi jeziora, a zgodnie z Uchwałą o Obszarze Chronionego Krajobrazu nie powinno się naruszać, a wręcz wzmacniać i chronić co leży w gestii i obowiązkach rządzących w gminach. W załączniku nr 1 znajdują się podpisy osób, które są za przywróceniem ciszy na akwenie jeziora Złotnickiego oraz popierają naszą petycję. Petycję kierujemy do Rad Powiatów Starostw Powiatowych w Lubaniu oraz Lwówku Śląskim, ponieważ wnosimy o zaspokojenie potrzeb ludności, która przebywając nad jeziorem Złotnickim pragnie odpocząć od zgiełku życia miejskiego. Prosimy o przychylenie się naszej sprawie oraz pozytywne rozpatrzenie naszej petycji.

Magdalena Włodarczyk    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Magdalena Włodarczyk do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.