Petycja o zaprzestanie cięć i degradacji komunikacji miejskiej w Gdańsku oraz odwołanie z funkcji dyrektora ZTM Sebastiana Zomkowskiego.

Postulaty:

1. Konsultowanie zmian na liniach z radami dzielnic i mieszkańcami z dużym wyprzedzeniem
  2. Jasne, czytelne i podawane do wiadomości z wyprzedzeniem komunikatów o zmianach
  3. Przywrócenie zawieszonych linii / wspólne wypracowanie z radami dzielnic i mieszkańcami zmiany. Można wypracować oszczędności w sposób racjonalny i uzgodniony ze wszystkimi stronami.
  4. Zwiększenie kursowania linii, na których zlikwidowano wiele kursów
  5. Wznowienie funkcjonowania linii 129 i 139 (kursy, które zostały wchłonięte przez 127 tworząc chaos informacyjny w wariantach tras)
  6. Wycofanie się z pomysłu skrócenia trasy linii 210 – skrócenie trasy o 3km nie spowoduje uniknięcia opóźnień. Proponowane rozwiązanie: wydłużenie czasów przejazdów między przystankami na całej trasie i wydłużenie czasów buforowych na pętlach w celu zapewnienia zapasu czasu na ewentualne opóźnienia
  7. Odwołanie obecnego dyrektora ZTM Gdańsk, Pana Sebastiana Zomkowskiego za podejmowane nieprzemyślanych decyzji w sprawach likwidacji wielu kursów i połączeń oraz brakiem ich konsultacji z mieszkańcami

Jeżeli też masz już dość i popierasz inicjatywe - podpisz , powiedz swoim znajomym i udostępnij!

Każdy mieszkaniec Gdańska oraz gmin ościennych, w których kursują autobusy ZTM może zauważyć, że od wielu tygodni komunikacja miejska jest cyklicznie ograniczana lub likwidowana. ZTM jak i urząd miasta tłumaczy się jedynym argumentem – mniejsze wpływy z sprzedawanych biletów przez pandemie COVID-19.  Niezależnie czy wierzymy w pandemię czy też nie transport publiczny to podstawowy filar funkcjonowania miasta, finansowany zarówno z sprzedaży biletów jak i z podatków mieszkańców i pasażerów. Nasuwają się dwa pytania:

1. Czy komunikacja miejska to organizacja służąca do zarabiania i wykazywania zysków?
  2. Jak wpływy z sprzedaży biletów mają być większe skoro ciągle oferta przewozowa jest zmniejszana i ograniczana?

Od kilku tygodniu możemy zaobserwować ciągłe zmiany wprowadzane w funkcjonowaniu komunikacji. Już nie jednokrotnie ZTM objął taktykę wprowadzania „cichych cięć” oraz innych:

• brak informowania pasażerów o ważnych zmianach;
  • brak konsultacji zmian z radami dzielnic i pasażerami;
  • wprowadzał chaos w komunikatach mówiących o nowych kursach, których de facto nie przybywało (przykładowy komunikat, który oszukał niejednego pasażera (LINK)

W większości przypadków dyrektor ZTM likwidację wielu połączeń i kursów tłumaczy: oszczędności; prośby pasażerów; słabe wyniki badań napełnień kursów, które nie są udostępniane do publicznej wiadomości. Nie dajmy sobie tego wmówić! Jeżeli z jednej strony miasto tłumaczy się bardzo dużymi stratami w budżecie miasta i zapowiada wprowadzanie oszczędności we wszystkich  dziedzinach funkcjonowania miasta, w tym w priorytetowych kwestiach jak transport publiczny, to dziwi fakt, że są urząd miejski nadal wydaje niejednokrotnie kosmiczne sumy pieniędzy na absurdalne cele, projekty, wydarzenia czy festyny, które w czasach pandemii są zbyteczne. Przykłady kilku takich wydatków:

• konferencja Open Eyes Economy Summit – 80000 zł
  • mocno kiczowaty spot promujący międzynarodową akcje pod hasłem „Sprzątanie Świata” – 14000 zł https://www.facebook.com/gdansk/posts/10164117651280424
  • emisja 30 sekundowego spotu reklamowego w kinach sieci Helios w Gdańsku – 8890,26 zł
  • festiwal Gdańsk Ska Jamboree 2020 – 20000 zł (dwa razy droższe wejściówki niż rok temu, przy o połowie niższym budżecie)
  • zamówienie „kalendarzy gdańskich” – w 2019 roku poszło na to ponad 182000 zł
  • organizacja jarmarku świętego Dominika
  • utrzymywanie „darmowych przejazdów” dla uczniów w czasie obecnej sytuacji kondycji finansowej – 9 mln dopłaty złotych z budżetu w ciągu roku, strata około 6 mln rocznie z braku zakupu biletów okresowych przez uczniów

Większość zmian wprowadzona w okresie sierpień-wrzesień:

• linia 5 – ograniczenie kursowania z 10 do 20 minut (likwidacja ½ kursów)
  • linia 11 – likwidacja całej linii
  • linia 100 – likwidacja całej linii
  • linia 113 – ograniczenie kursowania w dni powszednie, likwidacja linii w niedziele i święta
  • linia 115 – zmniejszenie ilości kursów
  • linia 129 – likwidacja całej linii
  • linia 139 – likwidacja całej linii
  • linia 154 – ograniczenie kursowania w dni powszednie (nadal obowiązuje rozkład wakacyjny), ograniczenie kursowania w niedziele z 15 do 20 minut
  • linia 156 – zmniejszenie ilości kursów
  • linia 164 – likwidacja całej linii kursującej co 20 minut w szczycie; powrót linii na zmienionej trasie z zaledwie kilkoma kursami co 40 minut
  • linia 212 – likwidacja całej linii
  • linia 213 – ograniczenie liczby kursów
  • linia 262 – ograniczenie liczby kursów – była linią całodzienną, teraz tylko szczytową
  • linia 574 – likwidacja całej linii
  • linia N6 – likwidacja całej linii i pozbawienie mieszkańców Moreny i ulicy Nowolipie komunikacji
  • wszystkie linie tramwajowe od września – brak dodatkowych szkolnych kursów, ograniczenie kursowania tramwajów w niedziele z 20 do 30 minut do godzin popołudniowych
  • od soboty 17.10.2020: linia 210 – wycofanie linii z Oruni Gościnnej i skrócenie do Dworca linia 169 – wycofanie linii z Lotniska i skrócenie do Osowej

Petycja skierowana do:

Zarządu Transportu Miejskiego w Gdańskuebastiana

Urzędu Miasta Gdańska - w szczególności do prezydent Aleksandry Dulkiewicz

Podpisując, upoważniam Lokalny patriota do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.