Petycja w obronie zajęć w Młodzieżowym Domu Kultury w Lubinie (do Starosty powiatu lubińskiego)

Starosta Powiatu Lubińskiego

Sz.P. Adam Myrda

ul. Jana Kilińskiego 12b

59-300 Lubin

PETYCJA

w obronie zajęć w Młodzieżowym Domu Kultury w Lubinie

My, niżej podpisani, składamy niniejszą petycję prosząc Pana o znalezienie rozwiązania w trudnej sytuacji, w której znajduje się obecnie Młodzieżowy Dom Kultury w Lubinie - grozi mu likwidacja znacznej części oferty edukacyjnej.

Placówka ta od 50 lat cieszy się popularnością wśród lubińskiej młodzieży i dzieci. Rozwijane są w nim niezwykłe talenty, a sami uczestnicy zajęć osiągają liczne sukcesy w konkursach czy zawodach. Informacja o zlikwidowaniu szerokiego zakresu oferty edukacyjnej wywołała w nas rozczarowanie i sprzeciw wobec tej decyzji.

Najmłodsi mieszkańcy Lubina będą skazani na kilka scenariuszy. Pierwszy z nich to zaprzestanie dalszego rozwoju i edukacji w zakresie swoich zainteresowań. Drugim z nich jest korzystanie z drogich, prywatnych zajęć, na które nie każdy rodzic znajdzie fundusze. Trzecim z nich jest przeniesienie się dzieci i młodzieży do Młodzieżowych Domów Kultury w innych miastach. Rozwiązanie to wydaje się być realne i wpłynie w Lubin w sposób taki, że miasto nie będzie mogło czuć się dumnym ani powiązanym z osiągnięciami zdobytymi w położonej w innym mieście placówce.

Uważamy, że Lubin bez kreatywnej, wykształconej młodzieży nie będzie już taki sam. Co więcej, zasoby w postaci myślących nieszablonowo, pełnych pomysłów młodych ludzi wpływają pozytywnie na rozwój kulturalny miasta. Wszystko to możliwe jest dzięki edukacji w Młodzieżowym Domu Kultury w Lubinie.

Pragniemy wyrazić nasze podziękowanie za cały wkład, który został włożony w utrzymywanie i rozwój Młodzieżowego Domu Kultury na przestrzeni lat Pana rządów. Liczymy na to, że znajdziemy rozwiązanie tej sytuacji, a młodzież nadal będzie mogła się rozwijać i przynosić Lubinowi chlubę.

Z poważaniem,

Przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego MDK Małgorzata Pelak

Przewodniczący Rady Rodziców MDK Marek Danysz

W imieniu:

Uczestników zajęć Młodzieżowego Domu Kultury w Lubinie,

ich Rodziców, Samorządu Uczniowskiego MDK

Rady Rodziców MDK

oraz mieszkańców Lubina i okolic

Podmiot reprezentujący:

Przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego MDK

Małgorzata Pelak

ul.Odrodzenia 13/9

59-300 Lubin

malgosia.pelak@wp.pl

Małgorzata Pelak    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Małgorzata Pelak do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.