Petycja w sprawie podnoszenia opłat za komunikacje miejską, strefę płatnego parkowania i wywozu odpadów.

stop19.jpg

My niżej podpisani sprzeciwiamy się zapowiadanym podwyżkom opłat za komunikację miejską, strefę płatnego parkowania i wywozu odpadów, które są argumentowane tym, iż miasto Kraków utraciło pewne wpływy do budżetu wskutek pandemii COVID-19. Pragniemy wyrazić swoje oburzenie argumentacją i żądamy zaniechania jakichkolwiek prób podwyższania opłat, które są skierowane bezpośrednio w mieszkańców.     Proponowane zmiany w cenniku biletów MPK są nieadekwatne do jakości usług świadczonych przez przewoźnika. Podwyżki cen uderzą w większości w mieszkańców, którzy płacą podatki w Krakowie. Proponowane zmiany skutecznie zniechęcą do korzystania z usług MPK, zachęcając tym samym do przemieszczania się po mieście własnym środkiem transportu, co skutkować będzie zmniejszeniem wpływu do budżetu z tego tytułu. Żądamy pozostawienia cen na obecnym poziomie.     Proponowane podwyższenie opłat za wywóz śmieci jest również absurdalne. W szczególności, że na koniec 2019 r. nadwyżka z tytułu wywozu odpadów wynosiła 28 milionów złotych, które pozostały w budżecie miasta. Nie zgadzamy się na łatanie dziury budżetowej poprzez podnoszenie tej opłaty, nie mając podstaw ekonomicznych, które tłumaczyłyby zwiększenie kosztów świadczonych usług. Żądamy pozostawienia opłat na obecnym poziomie.    Zapowiadane zmiany w strefie płatnego parkowania są nie do zaakceptowania, szczególnie, iż cennik opłat za godzinę postoju w strefie był aktualizowany nie tak dawno. Sprzeciwiamy się zmianie godzin i dni obowiązywania strefy oraz podniesieniu cen abonamentów dla mieszkańców płacących podatki w mieście Kraków. Nie można żądać tak absurdalnie wysokich opłat za możliwość pozostawienia swojego pojazdu na ulicy, która została wybudowana za pieniądze podatnika (mieszkańca). Posiadanie samochodu w dzisiejszych czasach to nie luksus, a rzecz naturalna i nie można kosztem kierowców łatać dziury w miejskiej kasie. Żądamy pozostawienia zarówno opłat, jak i czasu obowiązywania strefy na obecnym poziomie.    Mamy pełną świadomość, że pandemia COVID-19 miała negatywny wpływ na finanse naszego miasta, jednak nie godzimy się, aby kosztem nas - mieszkańców, których pandemia dotknęła równie boleśnie pod kątem finansowym, łatać braki wpływów do kasy miasta. Uważamy, że w pierwszej kolejności powinno się przeanalizować wydatki miasta i zrezygnować z tych, które nie są priorytetem i mogą być przełożone na następny rok. To właśnie tutaj powinno się zacząć szukanie środków pieniężnych, a nie bezpośrednio w kieszeniach mieszkańców. Żądamy zaniechania jakichkolwiek prób podnoszenia podatków i opłat w tym trudnym dla nas czasie. Trzeba zacząć szukać oszczędności w wydatkach miasta przeznaczonych na administrację oraz inne zbędne przedsięwzięcia, takie jak np. konferencje, niepotrzebne remonty, jak również premie czy bonifikaty dla urzędników.

Podpisując, upoważniam Konrad szatanek do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.