Petycja w sprawie przywrócenia pełnej działalności Szpitala Średzkiego Serca Jezusowego

klub3.jpg

Sz. P. Michał Zieliński
Wojewoda Wielkopolski

Szanowny Panie Wojewodo!

Mieszkańcy Powiatu Średzkiego z wielkim niepokojem i obawą przyjęli decyzję o przekształceniu znajdującego się w Środzie Wlkp. Szpitala Średzkiego Serca Jezusowego w szpital COVID-owy z dniem 24 listopada 2020 roku. Najbardziej bolesne w skutkach jest dla nas zamknięcie szpitalnego oddziału ratunkowego, który w poprzednich latach obsługiwał rocznie ponad 10 000 pacjentów.

W szpitalu przestały działać także między innymi oddziały onkologiczny, dziecięcy, chirurgii. Zamknięcie wskazanych oddziałów oraz SOR-u oznacza dla mieszkańców Środy Wlkp. i okolic w razie wystąpienia nagłych wypadków konieczność szukania pomocy w ościennych znacznie bardziej odległych szpitalach, co potencjalnie stwarza zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. W Wielkopolsce uruchomiono szpital tymczasowy na MTP posiadający 500 łóżek, a przyrost wymaganych hospitalizacji w ostatnich tygodniach ustabilizował się, a nawet zmniejszył. Czy w takim razie zasadne jest pozbawianie opieki medycznej mieszkańców powiatu średzkiego, aby posiadać tak duży zapas łóżek COVID-owych? Rozumiemy, że liczba chorych na COVID-19 wymagających hospitalizacji zmienia się bardzo dynamicznie, a sytuacja, w jakiej się znaleźliśmy, jest wyjątkowa i wymaga zdecydowanego działania, jednakże każde życie ludzkie jest ważne. Pacjenci z innymi schorzeniami wymagają takiej samej opieki jak pacjenci COVID-owi. Średzki szpital utworzył 114 miejsc dla pacjentów COVID-owych, co biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców Środy Wlkp. znacznie przekracza lokalne potrzeby. Większość pacjentów przebywających w średzkim oddziale COVID-owym jest z poza terenu powiatu średzkiego.

Podczas początków drugiej fali pandemii pracownicy szpitala oraz zarząd dzielnie wzięli na siebie zadanie utworzenia ww. oddziału wykazując się solidarnością z innymi przeciążonymi szpitalami w rejonie. W ostatnich latach szpital średzki borykał się z wieloma problemami i to głównie za pieniądze mieszkańców został uratowany, a nawet można powiedzieć przeżywa obecnie swój najlepszy okres. Zgodnie z art. 68 Konstytucji RP wszystkie osoby powinny mieć zapewniony równy i nieskrępowany dostęp do służby zdrowia. Zamknięcie służby zdrowia dla „zwykłych” pacjentów mieszkających w Środzie Wlkp. i okolicach, których życie jest tak samo cenne jak pacjentów COVID-owych, uważamy za wysoce niesprawiedliwe i krzywdzące.

W związku z ww. argumentami oraz przede wszystkim w trosce o dobro pacjentów, które powinno być dla Pana najważniejsze prosimy o jak najszybsze przywrócenie pełnej działalności szpitala w Środzie Wlkp.

szpirl.jpg

Składając podpis, uprawniam Michał Kurek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.