Popieram budowę trasy Tramwajowej od Dworca Warszawa Wschodnia przez Pragę i Targówek do Ząbek.

Do

Prezydent i Rady Miasta Warszawa, Wojewody Mazowieckiego.

O wsparcie działań naszych działań zwracamy się do Rad i Burmistrzów warszawskich dzielnic: Targówek, Praga, Rembertów, Rady Miasta i Burmistrza Miasta Ząbki, Rady oraz Zarządu Powiatu Wołomińskiego, Rady Miasta i Burmistrza Zielonki, Rady Miasta i Burmistrza Kobyłki, Rady Maista i Burmistrza Wołomina, Prezesa Tramwajów Warszawskich, Ministra Środowiska.

My niżej podpisani popieramy plan budowy Trasy Tramwajowej od Dworca PKP Warszawa Wschodnia przez Pragę i Targówek do Ząbek oraz apelujemy o jak najszybsze rozpoczęcie przygotowania oraz realizację tej inwestycji.

Tramwaj przez Pragę Północ, Targówek, Zacisze, Wilno do Ząbek  to jedna z tych inwestycji, na którą od wielu lat czekają mieszkańcy, dlatego też oczekujemy jak najszybszego przygotowania i realizacji inwestycji trasy tramwajowej, dla której wstępna dokumentacja została przygotowana ponad 10 lat temu. O tej inwestycji od lat bardzo pozytywnie wypowiada się Prezes Tramwajów Warszawskich. Specjaliści i znawcy tematu transportu są pewni, że tej inwestycji nie można już odkładać.

Apelujemy do adresatów niniejszej petycji o natychmiastowe rozpoczęcie rozmów i powołanie zespołu ds. zaplanowania, przygotowania i realizacji Trasy Tramwajowej od Dworca PKP  Warszawa Wschodnia przy ul. Kijowskiej w Warszawie do Ząbek przy ul. Księdza Ignacego Skorupki.

Uzasadnienie:

Praga Północ, Targówek, Zacisze, Osiedle Wilno, Ząbki i Osiedle budowane na granicy Rembertowa i Ząbek  to południowo-wschodnia część Warszawy. Szacuje się, że mieszka tutaj ponad 80 tys. osób. Zdecydowana większość z nich to ludzie młodzi, dojeżdżający do pracy w inne rejony Miasta Stołecznego Warszawy – to ludzie, którzy pracując w Warszawie wypracowują pieniądze, które zasilają budżet miasta Warszawa. Ludzie, którzy kupili mieszkania w tej części Warszawy i tuż poza jej granicami zapewne ze względu na atrakcyjną cenę i zmuszeni są codziennie pokonywać drogę do pracy stojąc w ogromnych korkach. Ulice Warszawy nie są w stanie przyjąć i rozprowadzić ruchu, który jest generowany z tej strony miasta, a jednocześnie nie ma zapewnionego alternatywnego środka transportu dla ludzi jadących z tej strony. A co z ekologią. Nie od dziś wiadomo, że wschodnia część Warszawy jest najbardziej zanieczyszczona. Normy jakości powietrza są drastycznie przekraczane niemal codziennie. A sznury samochodów, które jadą od wschodu do Warszawy tylko pogarszają jakość powietrza. Potrzebne są ekologiczne rozwiązania. A tramwaj = ekologiczny transport. Targówek, Zacisze, Wilno oraz część Ząbek i - tuż przy granicy z Ząbkami- Rembertów będą jednym z głównych kierunków rozwoju inwestycji mieszkaniowych w szeroko rozumianej aglomeracji warszawskiej do 2030 roku. Wraz z rozwojem infrastruktury mieszkaniowej konieczne jest zapewnienie alternatywnych środków transportu, ekologicznego środka transportu. Tramwaj jadący z Ząbek do Centrum Warszawy to nie marzenie. To konieczność !

tramwaj.jpg

Składając podpis, uprawniam Mariusz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.