Ratujemy Spójnię Warszawa

ratu.jpg

Do Prezydenta m.st. Warszawy oraz Zarządu Zieleni m.st. Warszawy,

Zakochani w wiosłach!! Miłośnicy sportu!! Kibice!! Wychowawcy!!

Wesprzyjcie swoim głosem petycję do władz m.st. Warszawy!!

Klub „Spójnia-Warszawa” dostał wezwanie do zwrócenia terenu swojej przystani, położonej przy Modlińskiej 16. W praktyce jest to likwidacja wielu wodnych klubów stołecznych i miejsca, które służy młodzieży, pasjonatom sportów wodnych, zawodnikom kilku klubów i dyscyplin oraz  zawodnikom kadry narodowej trenujących w tym miejscu, czy będącym na studiach AWF Warszawa. Z przystani korzysta wielka rzesza zapaleńców różnego stopnia sportowego, od amatorów, poprzez wyczynową młodzież, do wspomnianych zawodników klasy kadry narodowej, czy medalistów olimpijskich i aktywnych weteranów wszystkich dyscyplin wioseł. Przyczynia się do popularyzacji sportu w mieście.

Klub Sportowy "Spójnia-Warszawa" zwrócił się z apelem do władz m.st. Warszawy o interwencję i pomoc w zapewnieniu możliwości dalszej realizacji zajęć sportowych i sportu wyczynowego w wioślarstwie i kajakarstwie klasycznym z wykorzystaniem ww. bazy treningowej, poprzez przedłużenie 30-sto letniej już umowy dzierżawy terenu.

Wesprzyj ten apel swoim głosem!! Pokażmy, jak wielu z nas zależy na tym miejscu!! Jak wielu z niego korzysta!!

Kanał Żerański to jedyne miejsce w Warszawie z optymalnymi warunkami do trenowania wiosłowych sportów wodnych. Wisła przez większą część roku jest niebezpieczna dla zawodników i zabójcza dla profesjonalnych łodzi. Halę do koszykówki można zmienić, kanału nie da się przenieść. Inne warszawskie akweny to imitacja koniecznych warunków, długości i głębokości.

Wymieńmy co zawdzięczamy temu miejscu. Agnieszka Kobus-Zawojska to tegoroczna srebrna medalistka olimpijska, to jej rodzima przystań. Również tegoroczna reprezentantka na Mistrzostwach Świata Juniorów oraz członkinie kadry narodowej w kajakarstwie to zawodniczki Spójnia Warszawa. Innych, liczących się w Polsce i arenie międzynarodowej, w ostatnich latach zawodników, ciężko byłoby zliczyć.

Dziwi postawa Miasta, które przekreśla te wszystkie osiągnięcia i funkcję miejsca. Dla kontrastu, spójrzmy na to, co się dzieje nieopodal, na prawym brzegu kanału. Składowisko i sortownia odpadów, która generuje smog, hałas i zapylenie.

Liczymy na trzeźwość i opamiętanie władz miasta. Zmianę postawy i aktywne wsparcie poprzez włączenie się w rozwój tego miejsca, zgodny z jego historią i misją społeczną.

Marta Wojnarowicz, KS Spójnia Warszawa- kajakarstwo Strona sekcji kajakarskiej KS Spójnia-Warszawa Telefon Kontaktowy: 792613628    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Marta Wojnarowicz, KS Spójnia Warszawa- kajakarstwo Strona sekcji kajakarskiej KS Spójnia-Warszawa Telefon Kontaktowy: 792613628 do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.